• Načítám...
>

Muzeum na Malé straně ukazuje Viktoriánskou svatbu

  • 7. června 2018,
  • 22:32,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Letní čas je mimo jiné obdobím svateb. Pojďme si připomenout dávné doby, kdy svatba zdaleka nebývala jen pečetí lásky a romantiky, ale především smlouvou, spojením majetků a ziskem dobrého postavení ve společnosti. Jaké konvence vládly na konci 19. století v Evropě zjišťovala v muzeu Kouzlo starých časů naše reportérka Kristýna Svobodová.

Reklama

Elegance svatebních obřadů v závanu konce 19. století, ale také přísná společenská konvence. Taková je výstava Viktoriánské svatby v muzeu Kouzlo starých časů v Praze na Malé Straně. Návštěvníci mohou nahlédnout do sbírky historických oděvů, textilu a nejrůznějších doplňků.

"Ta výstava mapuje vyšší společenskou vrstvu, čili mohou tady vidět nádherné oděvy, kuriozity, mohou vidět, jak se domlouvaly svatby, jak vypadala svatební hostina a samozřejmě luxusní originály svatebních šatů. Ta výstava je tvořena do obrazu, kde návštěvník mohl přijít a postavit se přímo do toho děje, čili tady se domlouvá svatba. To fungovalo tak, že svatbu domlouvali v tom období výhradně rodiče," řekla Zdenka Plchová, majitelka muzea Kouzlo starých časů.

V dalších místnostech si návštěvníci mohou prohlédnout třeba svatební hostinu a dobový servis.

"Je tam svatební tabule, kytice a dort. V raném viktoriánském období to bylo tak, že byly tři svatební dorty, světlý pro nevěstu, tmavý pro ženicha a jeden pro všechny ostatní. Potom v tom pozdějším a středním viktoriánském období, což je tak 1860 - 1890, už byl jen jeden dort," řekla Zdenka Plchová.

Soukromá sbírka dobových předmětů Zdenky Plchové obsahuje desítky vzácných a zachovalých kusů, které autorka výstavy sbírala bezmála 40 let. Za každým předmětem i za každými šaty se navíc skrývají předměty jejich bývalých majitelů.

"Např. tady za mnou je příběh jedné francouzské šlechtičny, která utekla od manžela kvůli veliké lásce do Ameriky a nechala si našít nádherné prádlo a šaty a měl za ní přijet milenec. Bohužel už nikdy nepřijel. Já myslím, že lidé by si měli toto období připomínat nejen kvůli krásným uměleckým pracím, ale i kvůli tomu, aby si uvědomili, jak nádherně se nám žije, protože nejsme svázáni konvencemi," řekla Zdenka Plchová.

Návštěvníci mohou výstavu Viktoriánská svatba navštívit v muzeu Kouzlo starých časů až do 7. září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu