• Načítám...
>

Opravy orloje odhalily další tajemství

  • 12. června 2018,
  • 17:04,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Staroměstský orloj skrýval tajemství. Konkrétně jedna ze soch apoštolů. V té restaurátoři v rámci rekonstrukce orloje nalezli kovové pouzdro se vzkazem z minulosti. Ve 40. letech minulého století ho napsal sochař Vojtěch Sucharda.

Reklama

Tato dřevěná socha apoštola sv. Tomáše skrývala desítky let tajemství v podobě vzkazu z minulosti. Přímo do útrob sochy ho ukryl sochař Vojtěch Sucharda.

"Socha byla lehčí a při manipulaci s ní a úmyslným přetáčením jsme chtěli zjistit, proč to tak je. Ozývaly se tam klepavé zvuky, na základě toho byl proveden rentgen a na základě toho potom vyvrtán otvor, vyjmuto pouzdro, otevřeno a prozkoumáno," řekl Jiří Matějíček, restaurátor.

Pouzdro kromě tehdejšího výtisku novin obsahovalo také 18 stránkový dopis od autora sochy.

"Není to tak dávná minulost, je to před 70 lety, kdy tato socha byla po roku 1945, kdy byla Staroměstská radnice vybombardována, nové vysochána řezbářem Vojtěchem Suchardou. Vojtěch Sucharda, když tu sochu dělal, měl s Orlojem úplně jiný záměr. Chtěl, aby vypadal jinak," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

S tím ale nesouhlasili tehdejší památkáři. 

"Chtěli, aby se Staroměstská radnice vrátila do té předválečné podoby, tak mu to neumožnili. Tak Vojtěch Sucharda takovou tu vnitřní rozpolcenost napsal do 18 stránek dopisu," řekl Jan Wolf.

Dopis Vojtěcha Suchardy obsahuje také informace o historii orloje a pohádku. V té sochař popisuje památkáře jako synka vzrůstu malého, slabého a s hlavičkou olysalou jako brambůrek. A už teď je jisté, že až se socha po rekonstrukci vrátí na své místo, bude v ní vzkaz nový. 

"Pokud by se tam mělo vložit něco ze současné doby pro budoucí generace, měli by to udělat právě restaurátoři," řekl Jan Wolf. 

Ti učinili, v rámci rekonstrukce orloje, také další neméně významný objev. V rozích Kalendária narazili při opravách na zazděné sochy zvířat, které pravděpodobně pochází už z počátku 15. století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu