• Načítám...
>

Palác Savarin byl vždy společenským centrem

  • 12. června 2018,
  • 17:45,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Barokní perla Prahy, palác Savarin, byl po staletí centrem společenského života. Ne jinak je tomu i dnes, kdy v něm sídlí kasíno. Pojďme se na chvíli podívat do jeho barokních prostor, kde se dříve scházely významné osobnosti společenského, politického, či uměleckého života.

Reklama

Historické jádro Prahy je živoucím lexikonem umění. Zdobí ho stovky kostelů, paláců a domů. Každý z nich má svou historii a legendu. Palác Savarin na Příkopech, správně nazývaný Sylva-Tarrouccovský palác, není výjimkou. Pojďme si tedy Savarin prohlédnout a podívat se na jeho příběh. Počátek historie tohoto paláce sahá až do dob Karla IV. Později v něm sídlil např. rod Nosticů nebo Sylva-Taroucca, který založil Průhonický park. V novodobé historii byl významný rok 1927, kdy tu byla na místě bývalé barokní zahrady založena slavná kavárna Savarin. A právě tady se pravidelně scházeli členové českého Rotary klubu, který sdružoval podnikatele podporující etiku v obchodování, čestné jednání a světový mír. Mezi jeho členy patřili např. Jan Masaryk, Jindřich Waldes, majitel továrny Koh-i-noor, Miloš Havel, zakladatel filmových ateliérů Barrandov, nebo Vladimír Rott, vlastník proslulého železářství U Rotta. Významné osobnosti společenského, politického a uměleckého života se také často scházeli v salónech prvního patra tohoto paláce. Později sem často chodily především slavné osobnosti uměleckého života. Za všechny jmenujme alespoň Jana Wericha, Jaroslava Seiferta, spisovatele a karikaturistu Adolfa Hoffmeistera, nebo Jiřího Trnku.

"Je to nejpůsobivější část paláce, protože Dientzenhofer si pro ztvárnění schodiště zjednal mladého nadaného sochaře Ignáce Platzera," řekl Václav Ledvinka, archivář.

Významné osobnosti společenského, politického a uměleckého života se také často scházeli v salónech prvního patra tohoto paláce. 

"Má zajímavou výzdobu, protože je tady vidět několik vrstev, od původních Dientzenhoferovských barokních krbů, až po empírovou výzdobu," řekl Václav Ledvinka, archivář. 

Ve 30. letech se Savarin stal také místem setkávání členů společenského klubu, který založil kamarád Karla Čapka, novinář Ferdinand Peroutka, se svými přáteli.

"V té době se tady začaly hrát hry, které se tady provozují do dnes," řekl Václav Ledvinka. 

V roce 1932 tu byl také v rámci svých státnických povinností prezident T.G. Masaryk. Pak už ale na Sylva-Tarouccovský palác nečekaly tak veselé časy. Po roce 1949 byl totiž zestátněn. Dnes je v paláci kasíno s příjemnou a profesionální obsluhou. A tak tento barokní skvost uprostřed Prahy žije dál. Jeho příběh pokračuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu