• Načítám...
>

Praha má po 46 letech trolejbusovou linku

  • 3. července 2018,
  • 19:37,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha má po 46 letech trolejbusovou linku, která propojuje Palmovku s Letňany. Na přibližně pětikilometrovém úseku mají tyto vozy hodinové intervaly. Zatím budou jezdit od dopoledních do podvečerních hodin.

Reklama

Od začátku července mohou Pražané využívat novou trolejbusovou linku s číslem 58 v úseku Palmovka - Letňany. 

"Určitě je velká výhoda ekologičnost provozu. Tato linka je bezemisní a zároveň i tišší. Zároveň jsme vybrali i tento kopcovitý terén záměrně, v Prosecké ulici, kde můžeme ozkoušet všechny parametry dané technologie, tzn. dynamického dobíjení," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

Díky trakčním bateriím může tento vůz jezdit o bez trolejového vedení.

"Trolejové vedení tvoří zhruba 15% trasy, z toho zbytku může jet na vlastní zdroj, tzn. na baterii," řekla Aneta Řehková.

Na přibližně pětikilometrovém úseku mají tyto vozy hodinové intervaly. Zatím budou jezdit od dopoledních do podvečerních hodin.

"Cestující se mohou svézt tímto trolejbusem každý den, a to v hodinovém intervalu zhruba od 9:00 do 18:30," řekla Aneta Řehková. 

Pražský Dopravní podnik už v tuto chvíli připravuje další trolejbusovou linku s číslem 140, která bude pravidelně jezdit na trase Palmovka - Čakovice - Miškovice. 

"Další trolejbusová linka, číslo 140, by měla být zavedena v roce 2021. Byla vybrána opět kvůli kopcovitému terénu a také zde není technicky možné vystavět další tramvajovou trať," řekla Aneta Řehková. 

Trolejbusy v Praze vyjely poprvé v roce 1936 a byly první v tehdejším Československu. Po 36 letech byl však jejich provoz ukončen. Vzhledem k tomu, že se v minulosti preferovala výstavba metra, jejich obnova se neustále odkládala.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu