• Načítám...
>

NZM chce uchovat kulinární bohatství

  • 25. července 2018,
  • 12:14,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Staré kuchařky, také regionální a rodinné recepty je možné nosit nebo posílat do Národního zemědělského muzea, které vyhlásilo sbírku kulinářského dědictví. Projekt má pomoci uchovat kulinární bohatství českých zemí. Závěry výzkumu a některé recepty se objeví na výstavách, publikacích či v encyklopedii.

Reklama

Národní zemědělské muzeum vyhlásilo sbírku starých kuchařek regionálních a rodinných receptů tradičních jídel a pokrmů. Do projektu se může přihlásit široká veřejnost.

"Očekáváme zejména obohacení našeho sbírkového fondu, doufáme, že se nám sejdou nějaké vzácné staré kuchařky, buďto ručně psané, nebo i tištěné," řekla Jitka Sobotková, vedoucí projektového týmu.

Cílem sbírky je zmapovat a definovat kulinární dědictví českých zemí Čech, Moravy a Slezska a přispět tak k uchování pro další generace.

"Projektu předcházely dlouholeté výzkumy v oblasti dějin stravování, příprav pokrmů. Na tyto výzkumy potom navázal náš projekt, jehož cílem je upozornit na to, že ta kulinární kultura je kulturním dědictvím a měli bychom ji chránit," řekla Jitka Sobotková.

Regiony České republiky nabízejí nepřeberné množství lokálních pokrmů - např. klouzáky, sejkory, jabkance, zelné šlíšky, likér z lipového květu nebo přílohu z první republiky tuřín.

"Čistě oloupaný a vypraný tuřín nakrájíme na úhledné kousky, dáme na ni polévku, cukr, květ, pepř a vaříme do měkka. Posléze jíšku máslovou zaděláme," řekla Eleni Dimelisová, lektorka.

Každý, kdo do muzejní sbírky přispěje, získá rodinnou vstupenku do NZM.

"Na našich webových stránkách máme uveřejněnou výzvu, mohou nám staré kuchařky nebo rodinné recepty donést osobně do muzea, mohou je poslat poštou nebo i elektronicky," řekla Jitka Sobotková.

Získané podklady zpracuje odborný tým složený z badatelů Národního zemědělského muzea, Slezské univerzity v Opavě, Vysoké školy hotelové v Praze a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Výsledkem výzkumu budou výstavy, publikace a encyklopedie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu