• Načítám...
>

Klášter Dominikánů se otevírá veřejnosti

  • 3. srpna 2018,
  • 10:33,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Dominikáni u kostela sv. Jiljí zvou do opraveného kláštera. Konec rekonstrukce první etapy včetně nového bezbariérového vstupu je naplánován na září. Dominikánský řád s příspěvkem hlavního města a Ministerstva kultury zaplatil za opravy více než 12 milionů korun.

Reklama

Klášter Dominikánů v Praze 1 se po první etapě rekonstrukce otevře veřejnosti. Hlavním smyslem oprav bylo zachovat atmosféru duchovního místa. 

"Klášter svým způsobem veřejnosti už otevřený je, protože máme otevřený kostel, máme otevřený ten barokní refektář, ve kterém se nacházíme. Ale vlastně otevíráme nový vstup, který dá celému našemu klášteru jasný, výrazný vstup, a to by mělo být během měsíce září," řekl Filip Boháč, převor Dominikánského kláštera.

"Spolupráce s Dominikánským klášterem vznikla takovou soutěží, kterou si Dominikáni vymysleli. Pozvali pár známých architektů k tomu, aby jim nakreslili svou představu o vstupní hale," řekl Josef Pleskot, architekt. 

"Architektonický princip, který tady nacházíme, je to, že jsou tady různé takové škvíry, kterými je možné nahlédnout dovnitř. Je to signál, že se tam něco děje, dá se jít dovnitř. Přitom to zachovává určitou tajemnost," řekl Filip Boháč.

V další etapě rekonstrukce je v plánu zvýšit jedno z křídel kláštera o patro, vytvořit tam cely bratří a rozšířit ubytovací kapacitu.

"Chceme tím také zvýšit právě možnosti hostů přijet k nám pobýt v klášteře. Chystáme i studentskou kolej pro lidi, kteří mají zájem žít blízko řeholní komunity, částečně se účastnit jejího života, a při tom vést samozřejmě ten normální studentský život," řekl Filip Boháč. 

První etapu oprav za více než 12 milionů korun zaplatit z velké části Dominikánský řád s příspěvkem hlavního města a Ministerstva kultury.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu