• Načítám...
>

V Klementinu chladí knihy pomocí vody z Vltavy

  • 9. srpna 2018,
  • 22:10,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vysokým teplotám se v těchto dnech snaží uniknout v metropoli téměř každý. Málokdo ale ví, že tropické počasí vadí například i vzácným knihám. Chránit před poškozením je tak v těchto dnech musí i v pražském Klementinu, kde sídlí Národní knihovna.

Reklama

Zatímco venku panují tropy, v depozitáři Národní knihovny v pražském Klementinu naměříte příjemných 20 stupňů. Tedy ideální teplotu pro uchovávání vzácných svazků. Stabilní klima i vlhkost tady udržují díky unikátnímu systému chlazení.

"Národní knihovna využívá pro chlazení depozitářů v Klementinu chladící vodu z Vltavy. Přivádí ji speciálním kolektorem zhruba od 200 metrů vzdáleného břehu. Je to uzamčený systém, který má celý přibližně 500 metrů. Zde, ve sklepení Klementina, kam se běžně standardní uživatel knihovny nedostane," řekl Martin Kocanda, generální ředitel NK ČR. 

Vodu z Vltavy zajišťuje čerpadlo, které je ukryté v podzemí, na Starém Městě nedaleko Klementina. Odtud pak voda putuje kolektorem až do podzemí Národní knihovny, kde se nachází srdce celého chladícího systému. 

"Když jsou vedra jako v současné době, tak ty chladící stroje jedou na plný výkon, což v praxi znamená průtok kolem 145 kubických metrů za hodinu," řekl Martin Kocanda.

Koloběh tady ale nekončí. Voda z Vltavy se po využití vrací zpět do řeky.

"V současné době má vltavská voda zhruba 15 stupňů. My stejné množství vody, které z Vltavy odebíráme, do Vltavy opět vracíme. Jsou poměrně striktně nastaveny podmínky, že voda, kterou vracíme zpět, nesmí být o více než o 4 stupně teplejší, než když jsme ji odebrali," řekl Martin Kocanda.

Pomocí chladícího systému v pražském Klementinu ale nechladí pouze knihy v depozitáři. Ve vedrech takto chrání i serverovnu. Ta totiž ukrývá neméně důležité dokumenty, akorát v digitální podobě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu