• Načítám...
>

Na restaurování soch jde rekordní částka

  • 16. srpna 2018,
  • 20:54,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Galerie hlavního města Prahy, jejímž zřizovatelem je hlavní město, tento rok vynaloží rekordní částky na restaurování veřejných soch a pomníků. Opravuje se už na Karlově mostě, na Palackého náměstí nebo v areálu Všeobecné fakultní nemocnice.

Reklama

Přibližně 220 soch spravuje v hlavním městě Galerie hl. m. Prahy. Mezi nimi jsou ty nejvzácnější, jako je socha sv. Václava na Václavském náměstí nebo pomník mistra Jana Husa na náměstí Staroměstském. Hlavní město letos vynaloží rekordní sumu právě na rekonstrukci těchto veřejných plastik. 

"Deset milionů korun na sochy po Praze a pět milionů na restaurování soch Karlova mostu. Musím říci, že je to za poslední roky nejvyšší částka. Dříve se to pohybovalo kolem 7 až 8 milionů korun. My si ale myslíme, že je opravdu třeba, aby se co nejvíce soch restaurovalo. Je to připomínka a odkaz minulým generacím," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy. 

Nejvíce se letos investuje do restaurování pomníku Jana Palackého na Palackého náměstí.

"Je to dokončení restaurování bronzových sousoší na Palackého pomníku, které sice v minulosti prošlo částečným restaurováním, ale nebylo dokončeno restaurování vnitřku, těch bronzových skupin. To bychom letos měli dokončit, ideálně už k podzimnímu výročí České republiky," řekla Marie Foltýnová, kurátorka sbírky veřejné plastiky.

Obnovy soch a pomníků probíhají i jinde ve městě.

"Sousoší na pražském Vyšehradě. Tam sice práce skončí pravděpodobně v polovině příštího roku, ale už nyní je zahajujeme. Pak je to významné restaurování pomníku, na který se dlouho zapomínalo, což je pomník sanitářům na Karlově náměstí v areálu nemocnice," řekla Marie Foltýnová. 

Podle kurátorky sbírky veřejné plastiky se pražské sochy a pomníky ve správě Galerie hl. m. Prahy dostávají do stavu, kdy se už neřeší akutní havárie a práce se tak bude soustřeďovat na preventivní konzervování a restaurování tak, aby se předcházelo haváriím a destrukcím.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu