• Načítám...
>

Výstava přibližuje život na území bývalé Persie

  • 16. srpna 2018,
  • 22:12,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Galerie hlavního města Prahy uspořádala výstavu íránsko-americké umělkyně Shadi Harouni. Její neobvyklá díla v podobě videoinstalací, fotografií i soch si můžete prohlédnout v Colloredo-Mansfeldském paláci do 30. září.

Reklama

Sním o tom, že je hora stále celá. To je název výstavy umělkyně íránsko-amerického původu - Shadi Harouni. Pojmenování výstavy vychází ze stěžejního díla autorky, tedy videa, na kterém sleduje disidenta, který se ukrývá před režimem v kurdských horách. Odhaluje tak tajemný život muže, který si byl blízký s jejím zesnulým otcem a strýcem. 

"Umělkyně se do Íránu vracela dlouho a často. Hledala příběhy, které by nějakým způsobem osvětlily i její vlastní původ a to, jakým způsobem se má vztahovat k zemi, která je velmi komplikovaná, má velmi komplikovanou současnou historii a politickou situaci," řekla Zuzana Štefková, kurátorka výstavy. 

Expozice nabízí videoinstalace, fotografie i sochy. Návštěvníkům tak může pomoci porozumět životu lidí na území bývalé Persie.

"Za námi se nachází další exponát výstavy, jmenuje se Cyklus fáze vymazání. Jedná se o fotografie bývalých záchodků ve slumu, který byl zrušen, a který byl násilím vyklizen. To, co vidíme, jsou záchodky, které prosvítají skrz nános betonu," řekla Zuzana Štefková. 

Výstava pod titulem "Sním o tom, že je hora stále celá" je k vidění zde, v Colloredo-Mansfeldském paláci, do 30. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu