• Načítám...
>

Foglarův byt poslouží překladatelům z ciziny

  • 4. září 2018,
  • 16:39,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Byt po Jaroslavu Foglarovi na Žižkově má nové využití. Jako rezidenční bydlení teď bude sloužit překladatelům z celého světa. V těchto dnech se v něm české literatuře bude věnovat překladatelka z Japonska.

Reklama

Foglarův byt teď bude po 2 týdnu sloužit bohemistce japonského původu. Mei Kashima v něm bude překládat titul Lichožrouti. Byt totiž nově slouží jako rezidenční bydlení právě pro překladatele z celého světa.

"Dostala jsem šanci, jsem první rezidentka v tomto bytě. Je tady klid a hezký výhled, takže jsem moc ráda, že mám takovou šanci," řekla Mei Kashima, bohemistka. 

Českou literaturu v zahraničí propaguje České literární centrum. Díky centru se překladatelům během návštěvy naší země otevírá široká síť kontaktů z literárního světa. Právě literární centrum přišlo s návrhem využít byt jako rezidenční bydlení pro nadšence, jako je Mei.

"Letos na podzim ji bude následovat překladatelka z Makedonie, překladatelka z Bulharska, překladatel z Itálie. Obdobný program máme i v Brně. Tam přijíždějí také zahraniční překladatelé. Toto je prostě jeden ze způsobů, jak pečovat o dobrou kulturní reprezentaci v oblasti literatury v zahraničí," řekl Ondřej Buddeus, vedoucí Českého literárního centra. 

Byt po slavném spisovateli, který byl znám pod skautskou přezdívkou Jestřáb, zdědila právě nadace Jaroslava Foglara, která ho Českému literárnímu centru po určitých úpravách interiéru poskytla.

"My jsme k tomu bytu přistupovali s velikou pokorou. Tady, a to je pro nás skauty a pro příznivce Jaroslava Foglara důležité, od 70. let žil někdo, kdo je pro nás vzorem," řekl Tomáš Šídlo, předseda Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Foglar žil v bytě od roku 1978 až do roku 1999. Po jeho smrti trval téměř 20 let spor o dědictví, jehož součástí byl i po celou dobu zapečetěný byt na Žižkově. Jeho podoba teď, podle slov Skautské nadace, nehledí do minulosti, ale do budoucna vstříc novým literárním dílům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu