• Načítám...
>

Praha zažila Československý festival

  • 10. září 2018,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Staroměstské náměstí, Karolinum Univerzity Karlovy a Betlémská kaple. To byla místa, kde se uskutečnil Československý festival. Ten byl organizován především jako připomínka 100. výročí od vzniku Československé republiky v roce 1918.

Reklama

Československý festival, který se konal na Staroměstském náměstí pod záštitou primátorky hl. m. Prahy byl zároveň i největší prezentací Slovenské republiky v rámci oslav 100. výročí od založení samostatného Československého státu.

"Slovensko v Praze na Československém festivalu bylo opravdu velmi silně zastoupené. Měli jsme tu 18 velmi silných regionů, od Vysokých Tater až k Dunaji, přes Bratislavu, Střední Slovensko, Košice, velmi silné turistické regiony. V Betlémské kapli měli možnost návštěvníci ochutnat slovenské halušky, pivo, víno, skalický trdelník a ještě si k tomu dát i medovinu," řekla Klára Badinková, zahraniční zástupkyně Bratislava Tourist Board. 

"Hlavní význam je připomenout, že tady jsme společně 100 let. Máme výročí, které je jednou za náš život," řekl Jiří Král, ředitel Československého festivalu 2018. 

"Já, jako malý kluk, jsem bydlel na Pařížské. Z tohoto balkonu jsem slyšel mluvit pány v roce 1948, když se chystal komunistický puč. Tak si říkám, že bychom si měli připomínat nejen tu státnost, ale také to, co stojí na soše toho Husa, že se vláda věcí tvých vrátí," řekl Jiří Tichota, Spirituál kvintet.

"Oslavujeme tu Československou vzájemnost, naší společnou historii, kulturu a 100. výročí Československé republiky. Takže jsme přišli do Prahy, do našeho hlavního města, protože tím je Praha stále, a přišli jsme pozvat Pražany a všechny turisty, kteří tu jsou, i do Bratislavy," řekla Alžběta Melicharová, předsedkyně představenstva Bratislava Tourist Board.

Pro návštěvníky byl festival nejen připomínkou československé státnosti, ale byla to také pestrobarevná přehlídka řemesel, folklóru a poctivé a velmi chutné československé gastronomie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu