• Načítám...
>

V Muzeu her se pařmeni vrátí do minulosti

  • 14. září 2018,
  • 18:44,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha má své muzeum počítačových her. Tato muzea jsou celosvětovým fenoménem, u nás zatím ale doposud tato rarita chyběla. Muzeum v Holešovicích návštěvníkům nabízí možnost vyzkoušet si zahrát například na jedné z nejstarších konzolí.

Reklama

Pokud jste příznivci počítačových her a občas si postesknete za starými tituly na starých herních platformách, teď máte šanci se do minulosti vrátit. V pražských Holešovicích se totiž otevřelo muzeum her, které nabízí velké množství legendárních titulů i konzolí, které svého času doslova zamávaly hráčským průmyslem. 

"Když sem člověk přijde, může očekávat, že se podívá na staré konzole, počítače, třeba na Atari 2600, které bylo u nás hodně rozšířené, počítače, konzole od Segy nebo od Nintenda a podobně. Takže když lidé přijdou, mohou se na to podívat, přečíst si o tom a zahrát si na tom," řekl Čeněk Cibien, provozovatel muzea. 

Myšlenka otevřít takové muzeum v Čechách napadla majitele všech vystavených exponátů, Čeňka Cibiena, který je sám nadšeným hráčem. Ze zahraničních cest si vozil vždy něco nového z hráčského světa a po letech se rozhodl svou sbírku ještě rozšířit a ukázat veřejnosti. Výhodou je, že nemusíte obdivně koukat do vitrín. Vše je volně k vyzkoušení. 

"To je právě to, proč by návštěvníci měli přijít. Možná ty standardní věci na najdou na eBay nebo na Aukru, ale většinu věcí, které najdou u nás v muzeu, se už standardní cestou nedá sehnat. To už člověk musí mít kontakty, zdroje po celém světě a podobně. Většinou je to u někoho ve sbírce, dostat to z něj stojí velké úsilí a několikaměsíční přemlouvání. Ale zatím se nám daří," řekl Čeněk Cibien.

A co se her týče, je to klasika, kterou si pařmeni jistě pamatují. Kdo nehrál Diablo, oblíbeného Tomb Raidera 3 nebo rallye od Segy. To vše si můžete v muzeu zahrát na původních obrazovkách, na kterých vypadá grafika hry tak, jak si ji mnozí pamatují. 

"Hodně hrají Segu Mega Drive, hodně hrají Playstation 1. A z těch speciálnějších věcí hodně hrají na konzoli Vectrex, což je v ČR docela unikát ale lidi to baví a hodně na tom hrají. Potom první virtuální realita od Nintenda, to lidi také hodně táhne. A pak takové ty klasiky, co znají z domova. Playstation 2, 3, Nintenda a podobně," řekl Čeněk Cibien. 

Muzeum her Cibien´s Corner je pro návštěvníky otevřené každý den kromě pondělí. Pokud nebude o hráče nouze, raritní kousky, na kterých si už jen tak nezapaříte, ještě v budoucnu přibudou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu