• Načítám...
>

Festival čtení ve vlaku baví cestující už 5 let

  • 21. září 2018,
  • 15:56,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pátým rokem se konal festival autorského Čtení ve vlaku. Během čtyř dnů zpříjemnilo cestujícím na vybraných příměstských linkách jízdu vlakem hned několik vybraných autorů, jejichž autogramiáda byla vyvrcholením celého festivalu.

Reklama

Na několika příměstských linkách se uskutečnil 5. ročník festivalu autorského Čtení ve vlaku. Celá akce vznikla jako zadání pro absolventskou práci pro studenty VOŠ Michael. 

"Tento festival připravovali studenti celý rok. Vymýšleli webové stránky, váhali jsme mezi čtením ve vlaku a čtením na kolejích. Potom se studenti rozhodli, že čtení ve vlaku je lepší a všechno vytvořili," řekla Monika Hrubešová, ředitelka školy Michael. 

Každoročně vyhrává nejlepší vizuál, který je následně realizován. Za 5 let fungování festivalu se čtení ve vlaku zúčastnilo přes 40 známých i méně známých autorů. 

"Michal Viewegh, byl to i Jáchym Topol, Josef Formánek. Tehdy zde byla i Petra Hůlová, Kateřina Tučková a další," řekla Monika Hrubešová. 

K festivalu Čtení ve vlaku neodmyslitelně patří také Halina Pawlowská, která byla u zrodu samotného projektu.

"Shodou okolností učím na VOŠ Michael. Tam ten nápad vznikl, že by se mělo Čtení ve vlaku pořádat, takže já jsem tady od začátku," řekla Halina Pawlowská, spisovatelka.

Čtení letos probíhalo např. na trase z Prahy do Českého Brodu nebo Benešova a nic netušícím cestujícím pravidelnou linkou tak zpestřilo jejich jízdu. 

"Na čtení ve vlaku je 80% cestujících běžných, kteří se chtějí dopravit z místa A do místa B. To čtení je nadstavba," řekla Halina Pawlowská.

"Musím říct, že cestující reagují vesměs pozitivně a mnohdy je to pro ně zpestření jízdy k leckdy nudnému cíli," řekla Monika Hrubešová.

Festival byl zakončený autogramiádou spisovatelů a literární besedou v budově Hlavního nádraží, které se zúčastnil také starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

"My podporujeme čtení dětí a tady je to o beletrii dospělých. Je krásné, že to udělali právě tady na Hlavním nádraží a myslím si, že lidé by měli více číst a méně se třeba pohybovat po sociálních sítích. Myslím, že pokud tomu tento projekt trochu přispěje, tak je to určitě dobře," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1. 

Mimo pana starosty se besedy účastnili také všichni autoři festivalu autorského Čtení ve vlaku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu