• Načítám...
>

Fotografové soutěžili o nejhezčí snímek lípy

  • 26. září 2018,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Fotografická soutěž „Lípa, náš národní strom“ má své vítěze. Amatérští fotografové z celé republiky v rámci ní měli vyfotit lípu, která roste v jejich okolí a zjistit okolnosti jejího zasazení. Fotografie hodnotila porota, která vítěze vyhlásila na Magistrátu hlavního města Prahy.

Reklama

Lípa je oficiálně náš národní strom a to už od Všeslovanského sjezdu, který se konal v Praze v roce 1848. Tento strom posloužil i jako objekt fotografické soutěže, kterou v těchto dnech vyhodnotili na Magistrátu hl. m. Prahy. 

"Každý soutěžící mohl poslat 4 snímky. Záleželo čistě na na soutěžících, jak téma uchopí. Jestli se zaměří na detail, vyfotí celý kompoziční celek nebo vychytají třeba zimu nebo nějaké specifické roční období," řekl Aleš Rudl, organizátor soutěže. 

Soutěž se skládala ze 2 kategorií. V jedné mohli lidé fotit jubilejní lípy po celé ČR. V té druhé se pak měli zaměřit na lípy, které rostou po Praze. Někteří soutěžící to s pořízením snímků neměli tak jednoduché. 

"Čekala jsem na tu příležitost a protože nemám fotoaparát se širokoúhlým objektivem, musela jsem poměrně poodstoupit a čekala jsem, až tam opravdu nikdo nebude. Čekala jsem tam na tu fotografii asi půl hodiny, možná 40 minut," řekla Markéta Zachová, vítěz kategorie Lípy Prahy.

Projekt podpořil i Magistrát hl. m. Prahy. Právě v Praze budou totiž letos vrcholit oslavy 100 let od založení republiky. I proto bylo takové téma soutěže vybráno.

"Zapadá do toho letošního konceptu, kdy slavíme 100 let republiky a lípa je náš národní strom. Takže myslím, že je to moc pěkná akce, protože když lidé o těch stromech něco vědí, a každý k tomu napsal nějaký příběh, tak si jich potom samozřejmě i více váží," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy. 

Vybrané fotografie byly ohodnoceny a jejich autoři si odnesli věcné ceny. Snímky národních stromů teď budou do konce roku zdobit chodby pražského magistrátu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu