• Načítám...
>

Muzeum vodárenství se otevírá veřejnosti

  • 8. října 2018,
  • 22:56,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

O následujícím víkendu se otevře Muzeum pražského vodárenství. Návštěvníci uvidí řadu zajímavých a unikátních exponátů a v rámci letošního dne otevřených dveří bude představen i nový exponát - čerpadlo na vodní pohon z roku 1902.

Reklama

O víkendu 13. a 14. října se konají dny otevřených dveří Muzea pražského vodárenství a všichni jsou srdečně zváni. 

"Uvidí historii pražského vodárenství včetně všech možných strojů, které se ve vodárenství používaly v průběhu 19. a 20. století," řekl Jiří Dejmek, manažer archivu a muzea PVK. 

V muzeu naleznete řadu zajímavých a unikátních exponátů včetně starých čerpacích strojů nebo vodovodního potrubí z antického období.

"Od minulého roku tady máme tzv. hygienický koutek, kde je k vidění původní zařízení koupelny asi z roku 1925 až 1930 ve stylu art deco, umyvadlo a bidet. Bohužel záchodová mísa se nedochovala, tu se teprve do svých sbírek snažíme získat," řekl Jiří Dejmek. 

U příležitosti dne otevřených dveří má muzeum i nový exponát.

"Je to čerpadlo na vodní pohon z roku 1902, které sloužilo celých 70 let ve vodárně obce Pavlov. Toto čerpadlo bylo až do roku 2014 ve své původní čerpací stanici. Poté bylo demontováno, následně rekonstruováno do původní podoby," řekl Jiří Dejmek.

Muzeum pražského vodárenství bude otevřené tuto sobotu a neděli od 9:30 do 16:30 a vstup bude zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu