• Načítám...
>

Pražské planetárium nabídne novou koncepci

  • 10. října 2018,
  • 23:20,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražské planetárium v Holešovicích, které je veřejnosti otevřenou už od roku 1960 je největším v ČR. Kromě promítání sluneční soustavy nabízí i velký počet vzdělávacích kurzů nejen pro děti, ale i dospělé. Jeden z nich je určen pro budoucí zaměstnance hvězdárny.

Reklama

Pražské planetárium v Holešovicích patří k největším na světě a vzdělává veřejnost již od roku 1960. Programy jsou zaměřené na všechny věkové kategorie, pro nejmenší jsou připraveny hlavě animované filmy.

Tisková mluvčí hvězdárny a planetária hl. m. Prahy, Lenka Soumarová, uvedla: „Pro menší děti, mateřské školy, první stupeň základní školy, můžeme nabídnou pohádku Polaris, která je asi nejúspěšnější pohádkou pro planetária vůbec. Pohádka se promítá na celou kopuli, což je velice hezké.“

Pro starší děti jsou určeny vzdělávací pořady, zaměřené na pohyb planet, nebo na sledování dalekohledem.

„Proč se na Zemi střídají roční doby, co to způsobuje, jak Země obíhá, jak je její osa nakloněna. Tyhle základní údaje. Nebo novější pořady: Dvě malá sklíčka – o vynálezu dalekohledu, nebo Podívej, což je pořad, který ukazuje cestu fotonu do našeho oka, takže je tak na pomezí astronomie a biologie. Děti se tam dozvědí i něco o zraku,“ vysvětlila Soumarová.

Večerní pořady ocení spíše dospělí. Ty se věnují například záhadě pevné hmoty, nebo hvězdám Mayských bohů. Pro ty, kteří mají větší ambice rozumět vesmíru je určen dvouletý astronomický kurz.

„První ročník probíhá tady v planetáriu, jednou týdně a pokud to bude účastníky zajímat ještě více, tak mohou postoupit do druhého ročníku, který je více praktický. To znamená, že mohou i chodit pozorovat s dalekohledy hvězdárny, a pokud úspěšně složí zkoušky, tak je jim hvězdárna k dispozici a případně se stanou spolupracovníky hvězdárny. To znamená, že se pak mohou věnovat návštěvníkům,“ ujasnila Soumarová.

Planetárium slouží i jako interaktivní místo, kde si mohou zájemci vyzkoušet různé fyzikální, či astronomické jevy.

„Exponáty jsou udělány interaktivně, to znamená, aby si tu děti mohly pohrát. Mohou tady vidět model černé díry, mohou do ní hodit kuličku a díra ji pohltí, ale naše černá díra je taková hodná,“ dodala mluvčí.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet i jízdu na simulátoru solárního vozítka na Měsíci.

Vedení planetária připravuje nový koncept, který bude platit od začátku nového roku. Nově budou malým nadšencům vesmíru nabídnuty příměstské tábory. Chybět nebudou ani nové dokumentární filmy.

Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy, uvedl: „Nejedná se o pořady, které byly víceméně podomácku vyrobené, ale jsou to ty nejlepší pořady, které můžete ve světě vůbec najít.“

To ale není vše. Od příštího roku budou moci zájemci navštívit planetárium i Štefánikovu hvězdárnu v rámci jednotné vstupenky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu