• Načítám...
>

Pražskou hromadnou dopravu čekají změny

  • 11. října 2018,
  • 16:41,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražskou hromadnou dopravu čekají změny. Do několika let by měly například vzniknout nové tratě a některé stanice metra by se mohly přejmenovat.

Reklama

Pražští radní schválili záměr, podle kterého by v následujících letech mohly nastat změny v hromadné dopravě hlavního města. Nově by tak mohly být zavedeny třeba autobusové spoje tunelem Blanka. V ranních špičkách by se navíc na jednotlivých linkách mohly zkrátit intervaly. 

"U autobusů, které dnes mají interval 15 minut, ty by měly 12 minut. Dále bychom chtěli sjednotit sobotu a neděli, aby měla stejný jízdní řád, protože v neděli se jezdí o něco méně. Myslíme si ale, že do budoucna už ten pohyb lidí bude tak velký, že to nebude mít smysl," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Intervaly by se ve špičkách měly zkrátit také v metru. Třeba na lince B mají soupravy jezdit místo jednou za 140 vteřin už po 2 minutách. Zlepšit by se měla i dostupnost tramvají. Připraveny jsou zatím 3 projekty. 

"Předpokládáme nejbližší realizaci do Libuše z Modřan, kam by se měla tramvaj prodloužit zhruba do 3 let. To samé by se mělo týkat Slivence a Holyně, kam se prodlouží tramvaj z Barrandova. Zároveň je připravena nová tramvajová trať na Sídliště Na Dědině," řekl Filip Drápal.

V rámci rozvoje linec MHD město plánuje také přejmenovat některé stanice metra. 

"Ne vždy ty dnešní názvy odpovídají tomu, kde se ta stanice skutečně nachází a jak se jmenuje. Třeba stanice metra Vltavská je v Holešovicích ale ulice Vltavská je na Smíchově," řekl Filip Drápal. 

"Rada vzala na vědomí tento dokument a pověřila ROPID, aby s ním obeznámil veškeré MČ, dopravce a další zainteresované organizace. Samotný ten dokument slouží právě k tomu, aby se MČ a veřejnost dozvěděla o tom, jak by se veřejná doprava mohla vyvíjet v dalších 10 letech," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Vedení Prahy navíc počítá s připomínkami, které by se ze strany veřejnosti mohly nashromáždit. Koncepci rozvoje linek Pražské integrované dopravy si Pražané mohou prohlédnout na webových stránkách ROPID.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu