• Načítám...
>

V Botanické zahradě prověříte všechny smysly

  • 12. října 2018,
  • 19:38,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Botanická zahrada v Troji zahájila výstavu při které zapojíte všechny smysly a zároveň se seznámíte s překvapivými vztahy mezi živými organismy. Výstava je určena nejen pro nevidomé, ale i pro ty, kteří mají rádi interaktivní expozice.

Reklama

Botanická zahrada v Troji si už po 23. připravila výstavu, kde mohou návštěvníci zapojit všechny své smysly. Letošním tématem je symbióza.

"Vztahy mezi organismy v přírodě. Nejen mezi rostlinami, také mezi zvířaty a rostlinami a také mezi člověkem a rostlinami nebo přírodou. Takže téma je určitě originální, tomu jsme se ještě nikdy nevěnovali," řekla Jarmila Stružná, kurátorka.

Výstava je zajímavá v tom, že návštěvník dostane pásku na oči a sluchátka do uší. Zároveň je prostor výstavy uzpůsoben tak, aby vyhovoval i nevidomým lidem. 

"Naši návštěvníci mohou využít zvukového průvodce, vzít si sluchátka, mp3 přehrávač a vyslechnout si komentář se zajímavostmi o těch exponátech s prvotními originálními zvuky. Také pokyny k orientaci," řekla Jarmila Stružná. 

Symbióza v přírodě může mít několik podob. Projevuje se buď formou parazitování nebo spolupráce. Mezi takové např. patří tropická rostlina raflézie, která se přiživuje na liánách a její květy jsou největší na světě. 

"Ale v momentě, kdy vykvete, objeví se na povrchu obrovský květ, který má v průměru skoro metr a voní, respektive je cítit. On spíše zapáchá, protože láká opylovače, kterými jsou mouchy," řekla Jarmila Stružná. 

Návštěvníci se třeba seznámí s masožravou rostlinou, která poskytuje útočiště netopýrům. 

"Kde ta květina poskytuje místo ke spánku netopýrovi. Ten netopýr tak, jak obývá láčku, tak kálí do té pasti a ta rostlina využívá živiny z toho trusu. Takže ona druhotně ztratila tu schopnost být masožravá," řekla Jarmila Stružná.

Tuto výstavu mohou navštívit zájemci do 28. října mezi 9:00 a 17:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu