• Načítám...
>

Nová výstava představuje významné stavby

  • 16. října 2018,
  • 14:12,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

České a slovenské stavby století. To je projekt, který vznikl při příležitosti oslav 100. výročí vzniku republiky. Stejnojmennou výstavu, která mapuje významné stavby napříč ČR, lidé mohou nyní vidět v atriu stavební fakulty ČVUT.

Reklama

Pražský hrad, Kostel sv. Václava ve Vršovicích nebo třeba hotel Avion v Brně. To je pouze zlomek významných staveb, kterým se věnuje nová výstava. Ta je k vidění v atriu Stavební fakulty ČVUT v Praze 6. 

"Je to ke 100 letům Československé republiky, protože tak začínala, tak pochopitelně jsou tady i slovenské stavby," řekl Pavel Křeček, předseda ČKAIT. 

"Výstava České a slovenské stavby století je součástí stejnojmenného projektu. Celý projekt a výstavu jsme připravili z důvodu toho, že chceme popularizovat stavitelství a architekturu mezi lidmi kolem nás. U všech staveb jsme vyzdvihli období, kdy to bylo stavěno, kdo byl stavebníkem, tzn. i kdo ty investice v té době platil, kdo byl stavitelem a autorem toho projektu," řekla Šárka Janoušková, autorka výstavy. 

Návštěvníci výstavy najdou v atriu fakulty např. i informace o tunelovém komplexu Blanka. 

"Bylo by chybou, kdyby tunel Blanka, protože se domníváme, že mezi stavby století patří, tam chyběl. Je to v současné době aktuální stavba, takže mezi veřejností je těch informací hodně, ale prostě sem patří," řekla Šárka Janoušková. 

A jak se vlastně, z pohledu odborníků, Češi staví ke stavitelství?

"Ke stavitelství se staví trochu odtažitě. My jsme vždy trochu rozpačití, že znají jen architekty a neznají konstruktéry," řekl Pavel Křeček.

Výstavu České a slovenské stavby století mohou lidé vidět v Praze 6 až do 28. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu