• Načítám...
>

Muzeum NaFilM se stěhuje do nových prostorů

  • 19. října 2018,
  • 11:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Po třech letech hostování na několika místech v Praze se úspěšná výstava Na film! bude v nejbližší době stěhovat do nových prostorů. Svou expozici obnoví ještě letos v Praze v Jungmannově ulici.

Reklama

Interaktivní výstava NaFilM bude mít konečně vlastní stálé prostory. Hravé instalace, které návštěvníkům přibližují historii a zákulisí filmu úspěšně hostovaly v Praze v Museu Montanelli a v Paláci Chicago na Národní třídě. Nyní se expozice stěhuje do vlastních prostor jen o několik set metrů dál do domu Mozarteum v Jungmannově ulici.

"Máme radost, že to může být hlavně větší, protože v těch prostorách, kde jsme byli, to byly jen prostory kanceláří, takže to bylo jen jedno patro. Teď už máme ty prostory na stálo, můžeme tam působit dlouhodobě a budou to 2 patra. Cílem je vybudovat takový prostor, kde se návštěvníci budou moci učit o filmu vlastní zkušeností," řekla Adéla Mrázová, zakladatelka muzea NaFilM. 

Budoucí muzeum tak opět nabídne nejen informace o historii filmu, ale také interaktivní exponáty, na kterých si sami návštěvníci budou moci vyzkoušet současnou i původní tvorbu filmu. Díky nově vznikajícím větším prostorům navíc takových exponátů přibude. 

"Přidáváme díky tomu exponáty, které se budou věnovat třeba střihu, takže návštěvník bude moci zjistit, jak střih ve filmu funguje a tím, že si střih poskládá si bude moci vyzkoušet, jak to ovlivňuje obraz, co to vlastně je, jak to vzniká. Zároveň si třeba bude moci vytvořit různé zvukové efekty ve svém vlastním filmu," řekla Adéla Mrázová. 

"Budeme mít např. promítačku, která je na 35mm film. Bude na kličku, takže každý, kdo sem přijde, si bude moci vyzkoušet, jaké to dříve bylo, když se promítaly filmy," řekla Terezie Křížkovská, kurátorka muzea NaFilM. 

Vznik filmového muzea NaFilM podpořila řada známých osobností. Filmové spoty pro tento projekt vytvořili třeba Jiří Menzel nebo Olga Sommerová. Nové prostory muzea v bývalé hudební škole Mozarteum, jehož architekturu má na svědomí významný stavitel a designér Jan Kotěra, by se mělo otevřít ještě letos v prosinci. Vstupné by se pak mělo pohybovat kolem 110 korun za osobu a přibližně 70 korun pro studenty a seniory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu