• Načítám...
>

Senát chce mírnou toleranci alkoholu u cyklistů

  • 16. listopadu 2018,
  • 15:06,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Senátoři téměř jednohlasně schválili novelu zákona, která by měla upravit povolenou hladinu alkoholu pro cyklisty na cyklostezkách, účelových a místních komunikacích, nebo silnicích 3. třídy. Česko se tak chce připojit k dalším státům západní Evropy, kde podobný zákon již několik let platí.

Reklama

Senátor Ivo Valenta navrhl novelu zákona, která zvyšuje povolenou hladinu alkoholu u cyklistů. Na cyklostezkách, účelových a místních komunikacích nebo silnicích 3. třídy tak bude možná tolerováno 0,5 promile alkoholu v krvi.

"Je to zákon pro slušné lidi, aby je policie nemohla šikanovat, což se poslední dobou dělo. Nedávám to za vinu těm řadovým policistům. V podstatě jejich nadřízení ztratili zdravý rozum, a když šéfové ztratí zdravý rozum, tak je zapotřebí ty kompetence jim odejmout, protože v rámci celé západní Evropy je 0,5 promile povoleno všude. Jestliže chceme jít dále na východ, tak tam je to striktně zakázáno. My si musíme zvolit kam chceme," řekl Jiří Vosecký, senátor. 

Povolená hladina vychází z objektivních údajů BESIP. Podle nich způsobí nehodu jen malé procento cyklistů, kterým byla naměřena nižší hladina alkoholu v krvi, než 0,5 promile. 

"Takže se jeví, že ta hladina 0,5 promile je právě bezpečně tolerovaná hladina. Vždy se říká, že je nulová tolerance alkoholu. Není tomu tak. My velmi obtížně toxikologicky stanovujeme nulovou hladinu alkoholu. Když si dáte něco zkysaného, třeba dobré zelí, tak jsem u vás schopen změřit malé množství alkoholu v krvi. Je to skutečně dáno tím, jakou hladinu budeme tolerovat. My tolerujeme nějakou hladinu, jde o to, aby ta hladina byla bezpečná. Podle údajů BESIP by to mělo být těch 0,5 promile," řekl Jaroslav Malý, senátor. 

Návrh na toleranci alkoholu u cyklistů Senátem prošel téměř jednohlasně. O jeho další budoucnosti rozhodne Poslanecká sněmovna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu