• Načítám...
>

Praha hostila soutěž v psaní všemi deseti

  • 10. prosince 2018,
  • 18:24,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Soutěž ve zpracování textu, tzv. wordprocessingu hostila pražská Obchodní akademie Hovorčovická. Letošní 26. ročník přilákal do naší metropole desítky soutěžících ze základních a středních škol z celé republiky.

Reklama

Obchodní akademie Hovorčovická hostila 26. ročník Mistrovství republiky ve zpracování textu. Soutěž, která je určena pro žáky základních a středních škol, se skládá z několika disciplín.

"Opis podle diktátu, jednou mají možnost opravy, jednou nemají možnost opravy. Opis z písemné předlohy, z korektury textu, tedy text, kde jsou vyznačené opravy, které musí provést, a z tzv. wordprocessingu, což znamená, že dostanou předlohu, na které jsou nějaké naformátované odstavce a musí je během hodiny nebo hodiny a půl přeformátovat," řekl Václav Votruba, učitel OA Hovorčovická. 

Přestože se úroveň soutěžících neustále zvyšuje, počet zájemců o tuto netradiční disciplínu rok od roku klesá, především kvůli náročnosti celé soutěže.

"Nejtěžší je ta rychlost a přesnost. Musíte přemýšlet nad každou chybou, také nad tím, jak rychle psát. Je tam vysoká penalizace, za jednu chybu 100 úhozů, takže asi 2 řádky," řekla Martina Ivanová, soutěžící. 

"Já si myslím, že na psaní na klávesnici je důležité koncentrovat se dobře, vnímat text a celkově nebýt nervózní," řekl Jonáš Vala, soutěžící. 

Naučit se psát všemi deseti prsty vyžaduje několikaměsíční trénování. Vše se dá ale naučit z pohodlí domova.

"Dá se naučit. Existuje program, který vymyslel Jaroslav Zaviačič. Je to výukový program pro psaní všemi deseti. Ten se dá zakoupit domů a podle něj se postupovat a naučit se psát všemi deseti," řekl Václav Votruba.

Letošní ročník soutěže ve zpracování textu, tzv. wordprocessingu, přilákal do naší metropole desítky soutěžících z celé republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu