• Načítám...
>

Milovníci severského filmu míří do kina Evald

  • 4. ledna 2019,
  • 15:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Milovníci skandinávské kinematografie mají možnost pravidelně sledovat u nás méně známé skandinávské snímky. Už několik 6 let jim to umožňuje nezisková organizace, která plní roli institutu zaměřeného na prezentaci kultury zemí evropského Severu. Více v následující reportáži.

Reklama

V rámci filmového projektu Severské filmové čtvrtky pořádá skandinávský dům promítání severských filmů. Projekt si klade za cíl, představit divákům snímky, které se z různých důvodů nedostaly do české distribuce. Na své si tady přijdou hlavně příznivci kvalitních, nekomerčních filmů.

"Do našich kin proniká především ta komerční, nebo řekněme produkce, která je určena většinovému divákovi, takže těch filmů, které vznikají na severu a jsou často velice kvalitní ať už umělecky, nebo z hlediska zpracování příběhu, tématem, je celá řada. Všechny se samozřejmě nedostanou do českých kin. My jsme rádi, že se diváci zajímají o tyto snímky, chodí k nám do kina, kde mají možnost je vidět, uvedl Michal Švec, předseda Skandinávského domu. 

"Skandinávské filmy jsou zajímavé v několika ohledech. Třeba tím, že se nebojí citlivých témat. Hodně diváků asi bude znát syrová severská dramata, která jsou často v našich kinech. Seveřani se opravdu nebojí ani tabuizovaných témat, takže určitě syrovostí," dodal ještě Švec. 

Filmy se zaměřují na citlivá témata jako nefunkční rodinné vztahy, sexuální nebo náboženské menšiny, alkoholismus, nebo drogy. 

"Vybíráme filmy na základě toho, jestli jsou pro naše diváky zajímavé, jestli jsou to kvalitní filmy, a také se potom řídíme tím, zda je pro nás reálné získat promítací licenci. Ale myslím, že se nám i tak daří vybírat kvalitní snímky, které lákají publikum a koneckonců neznamená, že když je film starší, že je méně kvalitní, uvedla Anežka Chrudinová, koordinátorka promítání. 

Promítání severských filmů probíhá každý první čtvrtek v měsíci v komorním kině Evald, které se nachází v centru Prahy. Program i přesnou adresu kina mohou zájemci najít na webových stránkách Skandinávského domu v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu