• Načítám...
>

Interaktivní výstava zve do světa filmu

  • 22. ledna 2019,
  • 13:37,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklama

Podívat se jak film funguje a zjistit také něco o jeho historii, ale v praxi. To nabízí nová výstava Národního filmového muzea. To otevřelo svou expozici v centru Prahy v prostorách Mozartea a slibuje skutečně hodně zábavy.

"Nové prostory muzea nabídnou to, aby návštěvník hlavně film zažil. Je to interaktivní expozice, kde si na film každý může sáhnout a zjistit jak funguje skrz vlastní zkušenost. Takže je seznamujeme s úplnými počátky filmu, máme tady laboratoř, která se věnuje experimentům Jana Evangelisty Purkyně, zároveň jsou tady promítací aparáty jak starší, tak nové, takže návštěvník si tady může promítnout, zažít virtuální realitu a podívat se, jak to vypadalo na počátku filmu nebo si naruchovat vlastní film," řekla Adéla Mrázová, zakladatelka muzea. 

K tomu mu poslouží mnoho připravených pomůcek. Např. tento přístroj napodobuje zvuk silného větru. 

"Návštěvník může vyzkoušet to, jak fungují jednotlivé ruchy a zvuky ve filmu a vyzkoušet si, jaká byla ta dobová praxe, jaká je praxe současná. Takže může vzít určité rekvizity a udělat si zvuk k filmu," řekla Adéla Mrázová. 

Velké množství exponátů pracuje s optikou. V muzeu je ale také část, která připomíná avantgardu českého filmu a klade důraz na představivost. Film je především o fantazii, kterou si tady můžete procvičit poslechem mluveného slova v podání českých herců a film si jednoduše představit.

"Návštěvník si může nasadit sluchátka a poslechnout si scénáře od Nezvala, Seiferta nebo Voskovce a ty filmy si představovat pokaždé podle toho, jakým způsobem by se mu líbilo ten film natočit a vidět. Zároveň máme i kino menší, které promítá filmy z 20. a 30. let, které podobným principem potom pracují, už ale přímo s obrazy na plátně. Takže je tam film, který se vypráví pouze rukama nebo naopak je tam film, který hodně vypráví jen pomocí detailů nejrůznějších věcí," řekla Terezie Křížkovská, zakladatelka muzea. 

Můžete si tady také zkusit vytvořit vlastní animovaný film, přímo na místě si ho pustit a nechat také zaslat mailem. Výstavě pomohli vzniknout také lidé, kteří nápad finančně podpořili na internetu. Každý, kdo miluje film, tuto výstavu prostě nemůže vynechat. Kromě pondělí je otevřeno každé odpoledne od 13:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu