• Načítám...
>

Rudolfínský ples roztančil Novoměstskou radnici

  • 28. ledna 2019,
  • 0:47,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Ojedinělý ples s neopakovatelnou atmosférou. Cestu časem zažili účastníci Rudolfínského plesu na Novoměstské radnici. Ples se nesl ve stylu evropské renesance a raného baroka.

Reklama

Radovánky a kratochvíle neopakovatelné renesanční slavnosti, to byl rudolfínský ples na Novoměstské radnici.

"My jsme chtěli uspořádat historický ples a původně jsme chtěli dělat renesanční, ale vzhledem k tomu, že jsme to chtěli roztáhnout i na období, kdy je možné tancovat více tanců, tak jsme se rozhodli nejen pro 16. století, ale i pro to 17., kde John Playford psal tance, které byly v kruzích a byly zamýšlené pro vícero lidí," řekla Hana Major Sládková, hlavní organizátorka plesu.

Hbité nožky předváděli tanečníci na devátém Rudolfínském plese skoro jako za dob renesance.

"Renesanční kavalír tančili zcela běžně, tančili hodinu nebo dvě denně a navíc to byla jedna z možností, jak se dostat ke své dámě nebo vůbec k jakékoliv dámě, protože se tehdy k sobě lidé nijak zvlášť k sobě blízko nedostali, dámy se shromažďovaly ve skupinkách a svobodné dívky si rozhodně nemohly dovolit být s mládencem osamotě, takže jakýkoliv tanec byl příležitostí se přiblížit ke svému vyvolenému," řekla Adéla Jelínková, organizátorka plesu.

Atmosféra plesu doslova procházela celou Novoměstskou radnicí. Dotvářely jí i všude přítomné svíčky nebo výborné pochutiny.

"Vycházíme z dobových receptů, protože náš spolek se zabývá rekonstrukcemi nejen tanců a hudby, ale jdeme i po rekonstrukci kostýmů a dobových receptů. Všechna jídla, která zde mohou ochutnat, tak pochází z doby toho 16. nebo 17. století. Jsou tady různé quiche, ať už sladké nebo slané, letos je tady poprvé úhoř nebo bažant, protože jsme posunuli datum plesu a dostali jsme se před masopust," řekla Hana Major Sládková.

Pro hosty plesu bylo kromě dobového jídla připraveno i bylinné pivo nebo kořeněné víno. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu