• Načítám...
>

Festival Na hlavu bourá předsudky

  • 4. února 2019,
  • 20:13,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Až pětina obyvatel České republiky projde ročně duševním onemocněním. Mnoho lidí ani neví, že trpí depresí či jinou poruchou. Jak to poznat a jak správně přistupovat k těmto lidem se snaží ukázat festival Na hlavu.

Reklama

Jak přistupovat k lidem, kteří jsou duševně nemocní, a proč se jich nebát? Nejen na tyto otázky se pokoušeli odpovědět odborníci na festivalu Na hlavu, který byl připraven v sálech Městské knihovny v Praze.

"Máme hodně předsudků buď k lidem s duševním onemocněním a je zde ve společnosti velká diskriminace. A právě tím větším pochopením a větší znalostí přispíváme k tomu, že lidé mění postoje," řekl Petr Winkler, vedoucí výzkum. programu Sociální psychiatrie. 

Festival si klade za cíl otevřít odborná témata úzce související s duševním zdravím nebo výzkumem mysli a mozku široké veřejnosti prostřednictvím přednášek a diskuzí nejen s odborníky, ale také s lidmi, kteří si prošli psychickými nemocemi.

"Kde sedí lidé, kteří si prošli těžkým obdobím, prošli hospitalizacemi z důvodu psychiatrických onemocnění. Dnes žijí plnohodnotný život a otevřeně mluví o té zkušenosti. To přináší jiný obrázek," řekl Petr Winkler. 

Podle radní hlavního města Prahy, Mileny Johnové, je nezbytné, aby magistrát i jednotlivé MČ podporovali tento program. 

"My máme řadu věcí, které můžeme použít se synergickými účinky, jako např. zabezpečení bydlení pro lidi, kteří budou odcházet z psychiatrických léčeben, nebo spolupráce a posílení sociální práce na obcích," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy. 

Na základě výzkumu Národního ústavu duševního zdraví z roku 2017 si většina lidí ani neuvědomuje, že trpí psychickou nemocí. Největší podíl těchto chorob je spojen s alkoholem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu