• Načítám...
>

ČIŽP hlídá, jestli se nepašují ohrožené druhy

  • 11. února 2019,
  • 23:31,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Želvy, papoušci nebo třeba i korály. To jsou zvířata a rostliny, se kterými se často nelegálně obchoduje. Obezřetní bychom při cestě do zahraničí měli být i my. Suvenýr z dovolené v podobě chráněné rostliny nebo živočicha by nás pak mohl vyjít hodně draho.

Reklama

Nelegální obchod s chráněnými druhy zvířat a rostlin je velký byznys. Své o tom vědí pracovníci ČIŽP. Ti provádí kontroly na základě úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.

"Jednou z obvyklých cest pašování kontrabandu je samozřejmě jeho převoz a vstup do naší republiky třeba na Letišti Václava Havla. Pak samozřejmě prostřednictvím nákladních a cargo zásilek nebo poštou, případně jako součást zásilek z elektronického obchodování, protože dnes, jak se říká, na e-shopu seženete úplně vše bez ohledu na zákonnost či nezákonnost," řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

S inspekcí životního prostřední se můžete nejčastěji zeptat např. na letišti v Ruzyni, kde má detašované pracoviště. 

"Spolupracuje s celníky při kontrole pasažérů a cargo zásilek. Potom samozřejmě děláme i kontroly ve vnitrozemí na burzách, na chovatelských akcích, v chovatelských zařízeních a pomáháme orgánům činným v trestním řízení při vyšetřování a realizaci velkých domovních prohlídek," řekla Pavla Říhová, vedoucí odboru CITES ČIŽP. 

Pašovat zvíře nebo rostlinu ze zahraničí se může hodně nevyplatit. 

"Přestupky nebo porušení zákona z nevědomosti, z neznalosti, to je pak drobný přestupek. Pokud se stane poprvé, je ten turista potrestán pouze pokutou a zabavením věci. Když je to podruhé, pak už méně věříme tomu, že jde o neznalost. Specifickou částí těch porušitelů zákona jsou samozřejmě organizované skupiny, kde pak jde velmi často už o trestní řízení," řekl Erik Geuss. 

Jako turisté byste měli být hodně pozorní na to, co si z dovolené přivezete, protože si můžete zadělat na problémy.

"Co nám připadá běžné, třeba korály v karibské oblasti, tak prakticky všechny tvrdé korály a jejich dovoz je zakázán. Často je to navíc ještě doprovázeno i zákazem vývozu z té země původu, takže bych doporučil každému turistovi, pokud už něco chce přivézt, ať se rozhodně obrátí buď na webové stránky ČIŽP, Celní správy, ať konzultuje s cestovní kanceláří," řekl Erik Geuss.

Nelegální obchod se vzácnými druhy je velký byznys. Ročně se v něm protočí desítky miliard korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu