• Načítám...
>

MPSV neschválilo rizikové příplatky pro strážníky

  • 12. února 2019,
  • 0:13,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odmítla zvýšení rizikového příplatku strážníkům městské policie. Navýšení po ní požadovali pražští radní. Ti hodlají s ministryní toto téma otevřít ještě na společné schůzce.

Reklama

Ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová neschválila návrh některých pražských radních na zvýšení rizikových příplatků městských strážníkům. Podle ní mohou platy ovlivňovat sama města. 

"MPSV souhlasí s tím, že si městští strážníci zaslouží vyšší platy a doporučují Praze navýšit osobní ohodnocení. To může udělat každý zaměstnavatel okamžitě," řekla Barbara Hanousek Eckhardová, tisková mluvčí MPSV. 

Návrh na zvýšení příplatků přinesla pražská radní Hana Marvanová, která s postojem ministryně nesouhlasí a bude se chtít s ní ještě na toto téma pobavit.

"Já se domnívám, že paní ministryně zatím není plně informována o činnosti strážníků obecní policie. Proto bychom ji rádi navštívili i s panem ředitelem Městské policie, který jí to objasní a věřím, že můžeme najít dohodu," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Ministryně už v návaznosti na výstupy v médiích navrhla radním osobní schůzku. Zvýšením horní hranice rizikových příplatků z 6 na 10 tisíc chtěli pražští radní motivovat zájemce o vstup do řad Městské policie. V tuto chvíli jich jen v Praze chybí 340. K tomu je ale potřeba změna legislativy.

"Příplatek by byl plně hrazen z rozpočtu hlavního města, nikoliv ze státního rozpočtu. Proto nám přijde reakce paní ministryně absolutně neadekvátní," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

"Mohu naprosto jednoznačně říci, že to riziko, které podstupují strážníci Městské policie a Policie ČR v přímém výkonu služby, je naprosto srovnatelné. Strážníci, stejně jako policisté, zasahují proti agresivním pachatelům protiprávního jednání. Stejně, jako policisté, řeší věci, které občané nahlašují na tísňové linky a dnes a denně nasazují život a zdraví pro to, aby ty situace zvládli a aby zajistili bezpečnost obyvatel a návštěvníků Prahy," řekl Eduard Šuster, ředitel MP hl. m. Prahy. 

Zatížení rozpočtů měst podle radních nehrozí. O tom, zda příplatky vyplácet nebo ne, by si totiž města rozhodovala sama. Náklady na provoz Městské policie vyjdou Prahu na zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu