• Načítám...
>

ČVUT láká studentky na technické obory

  • 12. února 2019,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Speciálně studentky středních škol si mohly v Praze na Českém vysokém učení technickém vyzkoušet jeden den práci vědců. Cílem akce bylo přílákat ke studiu technických oborů více žen. Těch je v současnosti jen něco málo přes 30 procent.

Reklama

Technické obory na vysokých školách zatím stále obsazují spíše chlapci. I proto se Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská na ČVUT rozhodla uspořádat další ročník akce Staň se na den vědkyní. Toho se zúčastnilo několik desítek středoškolaček. 

"Do oběda měla děvčata sérii přednášek na tři různá témata. První téma je částicová fyzika, druhé je matematika a třetí jsou kvantové technologie. Po obědě si mohou vyzkoušet na vlastní oči vidět experimenty z těchto třech různých témat," řekla Katarina Křížková Gajdošová, organizátorka. 

V rámci matematiky si studentky mohly vyzkoušet např. nejrůznější praktické početní úlohy. 

"Třeba máme někde dané území, kde máme daný počet zvířat a chceme regulovat jejich počet. Víme třeba to, že když je populace v pořádku, některé jedince můžeme odvážet do zoo, tak budeme počítat kolik jedinců můžeme odvézt, aby populace zůstala v pořádku," řekla Kateřina Medková, učitelka matematiky.

V rámci projektu se studentky středních škol zastavily i v nové laboratoři katedry inženýrství pevných látek. Tady se seznámily s luminiscencí jako prostředkem odhalení rakoviny. A právě tohoto tématu se týkalo i cvičení. 

"Náš úkol je u diamantových vrstev, která jsou nějaká specifická centra, vyladit jejich výrobu. Tyto vrstvy mají velký potenciál v tom, že se z nich stanou nanočástice, které pak můžeme vpravit do těla pacienta a pomocí nich zkoumat např. rakovinotvorné buňky," řekla Kateřina Dragounová, odb. pracovnice, Katedra inženýrství pevných látek. 

Účastnice projektu v průběhu dne prováděly vědkyně, které na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské pravidelně přednášejí. Středoškolačky tak měly prostor pohovořit s nimi nejen o vědě, ale i o zdejším studiu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu