• Načítám...
>

Kino Lucerna hostí festival severských filmů

  • 18. února 2019,
  • 19:53,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Ve 22 českých a moravských kinech probíhá tradiční přehlídka severských a pobaltských filmů. Devátý ročník akce s příznačným názvem Severská filmová zima neminul ani pražskou Lucernu.

Reklama

Filmy z Norska, Švédska, Dánska, Finska, Islandu a Litvy. Takový je letošní festival Severské filmové zimy. Přehlídla severské a pobaltské kinematografie v pražském kině Lucerna nabízí desítky snímků, které jinak zatím do českých kin nepronikly.

"Takovým nejtypičtějším rysem severské kinematografie je asi to, že je taková opravdová. I komedie jsou hodně černé, divákem moc nešetří a dramata jsou hodně drsná," řekla Lenka Bazinková, ředitelka festivalu. 

"Nabízejí trochu odlišný pohled na stejné problémy, které máme tady. Vlastně mají daleko větší zkušenost s různými aktuálními tématy, jako jsou přistěhovalci, už s jejich druhou generací, a my můžeme vidět ty problémy, které oni už mají a můžeme také vidět, jakým způsobem k nim staví," řekla Lenka Bazinková. 

Devátý ročník festivalu přináší válku, romantiku ale třeba i sci-fi. My jsme se s kamerou přišli podívat na film Dlouhý příběh ve zkratce.

"To je příběh, který sleduje partu asi 10 kamarádů během 8 různých oslav, ať už je to svatba, pohřeb, křtiny, které proběhnou během delšího časového úseku a vlastně se sledují jejich úspěchy, životní pády, lásky, rozchody," řekla Lenka Bazinková. 

Festival Severské filmové zimy mohou zájemci navštěvovat až do úterý 19. února. Program je dostupný na webových stránkách akce a lístky na jednotlivé filmy můžete nakupovat u pokladny kina Lucerna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu