• Načítám...
>

Studenti pražské ČVUT mají novou laboratoř

  • 20. února 2019,
  • 23:41,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Fakulta informačních technologií pražské ČVUT představila novou laboratoř otevřených dat. Studenti si díky ní budou moci vyzkoušet výzkum dat, týkajících se například hospodaření státu, dopravní obslužnosti nebo kriminality nejen v Praze.

Reklama

Studenti informačních technologií na pražském ČVUT mohou nyní v rámci svých semestrálních a závěrečných prací využívat novou laboratoř. Ta jim vedle teoretického studia umožní práci s reálnými daty.

"Laboratoř otevřených dat slouží k tomu, abychom dokázali data zveřejnit a zpřístupnit širšímu publiku, nejen několika málo lidem, kteří tady budou ta data zpracovávat, ale i celé veřejnosti," řekl Pavel Kordík, proděkan pro spolupráci s průmyslem FIT ČVUT.

V laboratoři by totiž mohly vznikat analýzy nebo mobilní a veřejně dostupné webové aplikace, které by mohly přispívat k pohodlnějšímu životu široké veřejnosti.

"Například včasnou detekci zpoždění autobusů a nebo aplikace na nějakou kontrolu státu, aby se občan mohl podívat, jak hospodaří jeho ministerstvo, za co utrácí peníze a zda je to v souladu s tím, co občan očekává," řekl Marek Sušický, IT specialista Profinit.

Jedním z témat, kterým se v nové laboratoři budou zabývat, je třeba odebírání dat v oblasti financování státu.

"Chtěli bychom vytvořit platformu, která dokáže efektivně s daty pracovat a kontrolovat hospodaření státu, ale i vlastně trochu usnadnit úředníkům, aby měli přehled o tom, kdo se jim do těch výběrových řízení hlásí," řekl Pavel Kordík.

Nová laboratoř studentům umožní přístup do všech otevřených dat. Tedy do všech, která je možné stáhnout z internetu a legálně s nimi pracovat. Své výsledky pak Fakulta informačních technologií zveřejní na svém webu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu