• Načítám...
>

Krasojízda na kole má v ČR dlouholetou tradici

  • 11. března 2019,
  • 13:21,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Krasojízda na kole. To je nepříliš rozšířený sport, který v Česku vznikl v roce 1884. Vůbec první Mistrovství zemí Koruny české v krasojízdě se ale konalo o něco později. A to až v roce 1903. Více o tomto sportu v reportáži kolegyně Natálie Forsterové.

Reklama

Odvaha a dobrý balanc. To jsou 2 základní věci, které by vám neměly chybět, pokud se chcete věnovat krasojízdě na kole. Jedná se o jedno odvětví cyklistiky, které má v ČR dlouhou tradici. V rámci této disciplíny mohou závodníci soutěžit v krasojízdě jednotlivců, dvojic a čtveřic.

"V ČR to má historicky dlouhou tradici i díky bratrského sportu kolové, kdy nás reprezentovali bratři Pospíšilové, kteří vyhráli 20 titulů mistrů světa a možná trochu zastínili i výsledky krasojízdy, kdy medaile nebyly takto nepřetržitě sbírány, občas se ale něco urodilo a ten úspěch tam byl," řekl Jan Řasa, předseda oddílu sálové cyklistiky TJ Pankrác. 

Velkou nadějí české krasojízdy na kole je v současnosti teprve patnáctiletá Štěpánka Řasová z oddílu TJ Pankrác.

"Kolo je furtošlap, takže může jet dopředu i dozadu, nemá brzdy ani přehazovačku. Má navíc stupáky a sedlo je také asi trochu jiné. Řídítka mají takové speciální gumy, aby se tam lépe stoupalo. Každý má jiné podle toho, co se mu hodí. Asi i rám je jinak tvarovaný, určitě je užší, aby se do něj dalo stoupnout," řekla Štěpánka Řasová, závodnice v krasojízdě na kole.

Štěpánku Řasovou přivedl k závodění její tatínek, který se krasojízdě na kole věnoval v minulosti závodně. Nyní vede na Pankráci pražský oddíl, který je v současnosti jediný svého druhu v metropoli. 

"Sbíráme děti z okolí i mimopražské a jsme momentálně největší oddíl v ČR v krasojízdě. Začínáme s dětmi celkem brzy, tak kolem 6 roku, a rozhodně je neučíme jezdit na kole. Ideální je, když už umí jezdit na kole, mají odvahu a hlavně houževnatost a píli," řekl Jan Řasa. 

A houževnatost i odvaha Štěpánce Řasové rozhodně nechybí. I přes to, že ji před 7 lety srazilo auto, dokázala se opět vrátit na kolo a také na přední příčky v tomto odvětví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu