• Načítám...
>

Praha si připomněla vpád německých vojsk

  • 15. března 2019,
  • 20:08,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Přesně před 80 lety vjela na území Československa německá vojska a začala nacistická okupace. Počátek jednoho z nejtemnějších období naší historie si lidé připomínali po celé zemi. A Praha nebyla výjimkou.

Reklama

Na Hradčanském náměstí před sochou Tomáše Garrigue Masaryka se sešli nejvyšší političtí představitelé naší země, hlavního města, sokolové a členové Československé obce legionářské, aby společně uctili památku 80. výročí okupace Československa německou armádou.

"Dnes je to přesně 80 let od 15. března 1939, kdy došlo k tomu, že byl obsazen zbytek českých zemí a do jisté míry je to začátek následujícího válečního konfliktu, byť ten oficiálně začal později," řekl Zdeněk Hřib - primátor hl. m. Prahy.

Podle Československé obce legionářské slouží pietní akt nejen k připomenutí nejtemnějšího období naší historie, ale i k uctění památky těch, kteří padli během druhé světové války.

"Musíme si uvědomit, že naše dnešní svoboda stojí právě na obětech a boji našich předků, kteří Československo jako takové vybojovali za první světové války a potom museli vždy udržet samostatnost státu proti uzurpátorům," řekl Jiří Filip - tajemník Československé obce legionářské.

Mezi zúčastněnými byli i veteráni, kteří zažili příjezd německých vojsk do Prahy. 15. březen se tak nesmazatelně zapsal do jejich paměti. Jedním z nich je i Viktor Wellemín, který ve svých 17 letech opustil okupované Československo se svým bratrem, aby pak následně v zahraničí bojovali proti Němcům.

"Působilo to na mě tak, že už tady nemám co dělat," řekl Viktor Wellemín - veterán.

V současné době žije u nás zhruba kolem 4 stovek veteránů, kteří bojovali během druhé světové války. Jsou tak poslední, kdo může mladé generaci poskytnout svědectví o této době. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu