• Načítám...
>

Showdown je stolní tenis nevidomých

  • 15. března 2019,
  • 20:39,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nic nevidíte, ale přesto se snažíte odpálit míček do branky svého soupeře, přičemž spoléháte jen na svůj sluch. Tak lze jednoduše přiblížit hru nevidomých nazvanou jako Showdown. Jak takový zápas probíhá jsem zachytili naší kamerou.

Reklama

Showdown neboli stolní tenis nevidomých vznikl původně v Austrálii a postupně se rozšířil do celého světa. Hraje se s dřevěnými pálkami a plastovým míčkem naplněným ocelovými broky, přičemž soupeři mají zakryté oči neprůhlednými brýlemi.

"Někdo hraje hodně rychle, někdo hraje zase tvrdě, někdo hraje takticky, že ty střely jsou pokaždé jinak, myslí u toho a snaží se číst toho protihráče, ze které strany je slabší a podobně. Dá se využít cokoliv. Dnes je ten trend hodně rychlý a tvrdý," řekl Zdeněk Barlok - předseda klubu BSC.

I zde je povoleno určité blafování soupeře. Hráč ale nesmí se střelbou dlouho otálet. A míček se nesmí zastavit na více než 3 sekundy.

"Zmást se dá tím, že se ten míček na chvíli zastaví, takže není slyšet a pak ho vystřelit, když to soupeř nečeká," řekl Tomáš Mysliveček - reprezentant ČR junior.

Nejlepší hráči ovládají střelbu zápěstím a dokáží svým sluchem a odhadem velmi dobře číst svého soupeře.

"Nejtěžší asi bylo naučit se poslouchat ten míč, ta reakce na ten míč a pak postupně přidávat to hraní, takže vylepšovat údery, poslouchat, kde ten míč je, abychom dávali více gólů, než soupeř," řekl Tomáš Mysliveček - reprezentant ČR junior.

Hraje se na dva vítězné sety do 11. S tím, že hráč musí mít rozdíl 2 bodů nad soupeřem.

"Když se trefíte do branky, tak máte dva body, všechny ostatní body jsou osobní chyby, které jsou za bod," řekl Zdeněk Barlok - předseda klubu BSC.

Tento zajímavý sport není striktně určen jen pro zrakově handicapované. Stolní tenis nevidomých může vyzkoušet kdokoliv v pozici hráče či rozhodčího. Stačí kontaktovat Sportovní klub pro zrakově postižené, který sídlí v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu