• Načítám...
>

Občanské poradny Pražanům pomáhají

  • 18. března 2019,
  • 19:09,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nájemní smlouvy, spory se sousedem, oddlužení nebo vyplacení rodičovské dávky. To jsou nejčastější záležitosti, se kterými chodí Pražané s prosbou o pomoc do občanských poraden. Výhodou je, že Informace a rady poskytují zdarma a anonymně.

Reklama

Bezplatné občanské poradny působí v Praze už několik let a pomohly už tisícovkám lidí. Mezi nejčastější klienty patří senioři, lidé s lehkým mentálním postižením nebo maminky na mateřské. Výhodou je, že rozhovor je veden anonymně a není potřeba poskytovat pracovníkům své osobní údaje.

"Dalším principem je nezávislost a nestrannost. To znamená, že my ty informace poskytujeme bez závislosti na úřadech, orgánech nebo institucích, snažíme se je poskytovat správné, objektivní a hlavně komplexní," řekla Kateřina Čočková, vedoucí občanské poradny Společnou cestou.

Mezi nejčastější záležitosti, které poradci s klienty řeší, patří bydlení a nájemní smlouvy.

"Nájemce má problém s tím, že pronajímatel mu zvyšuje nájemné, že třeba chce ukončit nájemní vztah. A není to jen nájemní bydlení ale třeba i vlastní bydlení. Lidé mají ve spoluvlastnictví nějakou nemovitost, takže řeší ty spoluvlastnické vztahy, sousedské vztahy," řekla Pavlína Macháčková, poradkyně.

Služby poraden hojně využívají i lidé, kteří potřebují pomoci s oddlužením.

"Mnoho lidí už třeba v minulosti upadlo do dluhů, jdou se ptát na možnosti oddlužení. I v souvislosti s nedávnou novelou insolvenčního zákona," řekla Pavlína Macháčková.

V současné době působí na území metropole čtyři poradny. Jejich pracovníci jsou připraveni vyřídit požadavky klientů i prostřednictvím telefonu či elektronickou poštou. Více informací naleznou zájemci na webových stránkách www.spolecnoucestou.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu