• Načítám...
>

Praha uctí zavražděného polského primátora

  • 18. března 2019,
  • 19:09,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Počátkem letošního roku tragicky zemřel primátor polského Gdaňsku Paweł Adamowicz. Na jeho památku primátor Zdeněk Hřib rozhodl o vytipování místa v Praze, které ponese jeho jméno. Vybrána byla nakonec cesta v Riegrových sadech.

Reklama

Promenáda v Riegrových sadech dostane nově jméno. Bude se jmenovat po zavražděném primátorovi polského Gdaňsku - Pawłu Adamowiczovi. Paweł Adamowicz byl zavražděn během charitativní akce na začátku letošního roku. Pražský primátor Zdeněk Hřib hned potom rozhodl, že by na jeho památku měla některá z pražských ulic nést jeho jméno.

"Ve spolupráci s polským velvyslanectvím a polským Ministerstvem zahraničí jsme vybrali to nejvhodnější. Je to promenáda v Riegrových sadech nedaleko ulic Polská a Chopinova, takže si myslím, že je to v dobré společnosti," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Paweł Adamowicz byl velmi populárním primátorem Gdaňsku více než 10 let. Vyznával liberální hodnoty a bojoval proti útlaku menšin.

"Jedná se v podstatě o určitou reakci na to, že v Gdaňsku byla pojmenována brzy po úmrtí Václava Havla Alej Václava Havla. Toto je v podstatě nějaká reciproční záležitost, že po zavraždění primátora Gdaňsku, který prokázal tuto úctu našemu prezidentu, pojmenováváme tady v Praze po něm veřejné prostranství," řekl Zdeněk Hřib.

Pražané na přejmenování promenády nemají jednotný názor.

anketa

Návrh na přejmenování teď bude primátor předkládat Radě hl. m. Prahy. K samotnému přejmenování by mělo dojít 4. června, kdy uplyne 30 let od zásadního volebního úspěchu polského hnutí Solidarita v tamním Sejmu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu