• Načítám...
>

Hlávkův most procházel dalšími zkouškami

  • 18. března 2019,
  • 19:19,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Po celý víkend byla omezena doprava přes Hlávkův most ve směru z centra do Holešovic. Most totiž procházel dalšími zatěžkávacími zkouškami. Cílem bylo před jeho plánovanou rekonstrukcí zjistit aktuální stav celé konstrukce.

Reklama

V rámci připravované opravy Hlávkova mostu byla jeho konstrukce podrobena dalším testům. Během víkendu tak na most několikrát vyjely třicetitunové nákladní vozy, aby ověřily jeho statiku, dynamiku a míru zatížitelnosti.

"Nyní provádíme tyto zkoušky na nových mostech, které byly přistavěny v 60. letech k tomu původnímu stoletému mostu. Tyto zkoušky se provádí pomocí zatěžovacích vozů a pomocí budiče kmitů, takže staticky i dynamicky," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Na most tak vyrazilo celkem 6 nákladních vozidel plně naložených štěrkovým pískem. Pomocí těchto aut se pak na mostě prováděly různé testy.

"My zatěžovacími vozidly budeme přejíždět most, zjistíme jeho základní charakteristiky. Potom budeme přejíždět přes překážky na vrcholech oblouků, abychom získali další poznatky o jeho dynamickém chování. Pak už bude probíhat klasická zatěžovací zkouška, tzn. zatěžovací vozidla najednou přímo nad vrchol klenby jednotlivých oblouků, které budeme zkoumat, a půl hodiny musí stát na jednom místě," řekl Ludvík Hegrlík, statik.

Celé měření trvalo od sobotního rána až do nedělní noci. Doprava na Hlávkově mostě byla po celou dobu zkoušek částečně omezena.

"Potřebujeme mít prázdný prostor z důvodu toho, aby automobily nezkreslovaly onu zkoušku. Takže na celý víkend převádíme dopravu na starý most přes tramvajové těleso a potřebovali jsme také vyloučit tramvajovou dopravu mezi Těšnovem a Vltavskou," řekla Barbora Lišková.

Těmito zkouškami ale celá diagnostika nekončí. Obdobné testy čekají i starý most. Další část diagnostiky pak proběhne v laboratoři Kloknerova ústavu. Ta by měla prověřit např. odolnost materiálu. Proběhnou také kompletní výpočty, které ukážou v jakém stavu most je.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu