• Načítám...
>

Praha jednala o budoucí podobě Sídliště Ďáblice

  • 21. března 2019,
  • 16:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklama

Lidé s transparenty přišli dát zastupitelům najevo svou nespokojenost s územní studií, která se zabývá budoucí podobou Sídliště Ďáblice. Podle nich je řešení výstavby nešťastné a nerespektuje význam sídliště. Odborná veřejnost dokonce navrhuje, aby bylo sídliště vyhlášeno jako památka.

"Ty koridorové ulice absolutně nekorespondují s moderní architekturou. To sídliště by také znehodnotily. Kromě toho, že tam chybí téměř veškeré analýzy, které by prokázaly, že to dramaticky nezhorší dopravní situaci," řekla Hana Řepková, architektka.

Nová studie počítá až s 30 novými domy. Největší výstavba by se týkala prostoru kolem ulice Střelničná. Na stranu veřejnosti se postavila pražská opozice. Podle zastupitelů z hnutí ANO je nutné studii přepracovat.

"Tam je 20 až 30 budov. Například to navrhuje zastavění budou podél Střelničné. Už teď je ta situaci poměrně vypjatá, zvláště z hlediska dopravy. Toto by byl úplný nonsens, který si neumí nikdo představit," řekl Radomír Nepil, zastupitel hl. m. Prahy.

Vedení města je argumentům otevřeno. O studii se ještě bude jednat. K lokalitě je ale podle radních nutné přistupovat jako k místu, které se v budoucnu musí nějak rozvíjet.

"To jsou významným způsobem městské pozemky a je potřeba to zvážit. To ale neznamená, že když se studie zpracuje, že se bude okamžitě něco stavět. Je to územní studie, která se může stát třeba na konci roku nepominutelným územně plánovacím podkladem," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Vedení MČ počítalo s tím, že studie bude zpracovávat možnosti ochrany sídliště. Podle nich je nutné řešit problémy, které lokalitu trápí, jako např. sucho a parkování. S tak velkou výstavbou Praha 8 nesouhlasí.

"Nevidíme do budoucna, jestli tam budou kanceláře, studentské koleje nebo parkovací dům. Nám z principu vadí, že tam ty budovy jsou, protože známe tu situaci na sídlišti, mělo by se řešit to, co skutečně to sídliště trápí," řekl Jiří Vítek, místostarosta MČ Praha 8.

Podobu sídliště, jak by mohlo vypadat do roku 2060, zpracoval IPR hl. m. Prahy. Zastupitelé schválili pozměňovací návrh, v rámci kterého se bude moci územní studie připomínkovat ještě do konce května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu