• Načítám...
>

26. ročník Febiofestu byl zahájen

  • 22. března 2019,
  • 9:58,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V Praze odstartoval 26. ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Ten letos divákům nabídne na 150 tuzemských i zahraničních snímků. Na červený koberec se vydal kolega Lukáš Kubát.

Reklama

Desítky vážených hostů, celebrit a film Gentleman s pistolí. Tak vypadalo zahájení 26. ročníku Febiofestu.

"Dovolte mi, abych jménem hlavního města Prahy, které je tradičním partnerem tohoto festivalu, prohlásil letošní ročník za zahájený," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Já se vždy těším na úvod, protože po něm si tak nějak vydechnu. Je to jako běžec, který se dává na trať. Je v napětí, čeká už jen na ten výstřel, aby vyrazil. Takže to mám rád, protože budu dnes spokojeně usínat, že to zdárně začalo. A ten průběh už pak necháme na divácích," řekl Fero Fenič, prezident festivalu.

"Uvidíme film Gentleman s pistolí s Robertem Redfordem v hlavní roli. Jak to napovídá, je to takový dobrodružnější film, protože Robert Redford hraje lupiče gentlemana a také úspěšného útěkáře z vězení," řekla Anna Kopecká, ředitelka programu festivalu.

"Zajímavostí je, že Robert Redford prohlásil, že to je prý jeho poslední film, ve kterém vystupuje jako herec," řekl Michal Hogenauer, ředitel programu festivalu.

"Praha Febiofest zařadila mezi 7 nejdůležitějších kulturních akcí v Praze. A to, že se nacházíme v Obecním domě, také není samozřejmostí. Myslím si, že všechny důležité kulturní pražské akce a společenské pro Československo se právě v tomto domě udály, takže pokud Febiofest začíná v Obecním domě, vypovídá to o tom, že Febiofest je pro Prahu opravdu důležitý," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

"My se snažíme chodit na pozvání pana Feniče každý rok na zahájení, protože tady vidíme kolegy a lidi, které třeba rok nevidíme. A on zve příjemné lidi na ten večer, takže se vždy těšíme, potkáme kamarády. Takže na dnešní večer se také těšíme. Neviděli jsme ten film, bude v premiéře," řekla Eliška Balzerová s manželem, herečka.

Hned v úvodní večer festivalu byly předány 2 ceny Kristián za celoživotní přínos filmu. První si odnesl Peter Fonda, který je ale bohužel nemocný. Za něj tak převzal cenu jeho český dabér Zdeněk Mahdal. Druhého Kristiána dostala herečka Jiřina Bohdalová.

"Dostávám cenu za celoživotní práci v českém filmu, kterému sloužím od svých 5 let. Do dnes je to 83 let," řekla Jiřina Bohdalová, herečka.

Letošní 26. ročník Febiofestu nabídne přes 150 filmů a podle organizátorů jsou už některé z nich vyprodané.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu