• Načítám...
>

Fanoušci se mohou zapsat do registru dárců

  • 31. března 2019,
  • 20:45,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V neděli odstartovala 1. liga amerického fotbalu v Česku zápasem Prague Lions proti Aquaponik Ostrava Steelers. Na pražském stadionu Viktorie Žižkov nečekalo na hráče a fanoušky jen vzájemné klání obou týmu, ale také vstup do Českého národního registru dárců dřeně.

Reklama

V neděli odstartovala 1. liga amerického fotbalu v Česku zápasem Prague Lions proti Aquaponik Ostrava Steelers. Kromě povzbuzování svých týmů se mohli fanoušci zaregistrovat jako dárci kostní dřeně. Toto netradiční propojení vzniklo na popud bývalého hráče Nikity Maximova, který si prošel léčbou leukémie.

"Protože jsem dlouholetý hráč amerického fotbalu, napadlo mě, že bych propojil tyto dvě věci, tedy darování krve, plazmy a zápis do registru dárců kostní dřeně. Tak jsme se spojili s plzeňským registrem a jezdíme takto po zápasech a snažíme se sehnat lidi, aby nikdo nemusel jako já čekat na krev nebo na dárce kostní dřeně," řekl Nikita Maximov, trenér, organizátor.

Zapsat se do registru dárců mohou lidé ve věku 18 až 35 let, přičemž celý proces zabere pouhých 15 minut. Součástí dotazníku je vyplnění osobních údajů a výtěr ústní dutiny.

"Obnáší to vyplnění dotazníku, kde jsou základní údaje o pacientovi. Potom údaje na jeho zdravotní stav a z druhé strany samozřejmě informovaný souhlas s tím, že nám poskytuje DNA, že ji můžeme vyšetřit. Po vyplnění dotazníku následuje výtěr z dutiny ústní," řekla Věra Šilerová, koordinátorka náborů ČNRDD.

Pravděpodobnost, že bude dárce vhodný, je 1:100 000. Proto lékaři potřebují co nejvíce registrovaných lidí.

"Vychází to tak, že pro každého čtvrtého pacienta zatím nemáme geneticky shodného dárce na to, aby mu mohl darovat právě tu svou kostní dřeň," řekla Věra Šilerová.

Více informací o registraci a možností dárcovství naleznou zájemci na webových stránkách www.kostnidren.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu