• Načítám...
>

Památky svítily modře na podporu autismu

  • 3. dubna 2019,
  • 13:41,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Druhý duben je světový den porozumění autismu. Jedním ze symbolů autismu je i barva porozumění, tedy modrá. Právě v tento večer se Praze v modré barvě rozzářily i dvě památky. Symbolicky tak hlavní město podpořilo větší porozumění lidem s autismem.

Reklama

Petřín a socha Jana Žižky na památníku Vítkov se na jeden večer proměnily. Místo klasického osvětlení zazářily obě památky v modrých barvách. A to v rámci osvětové kampaně Porozumění autismu.

"Jejím cílem je šířit osvětu a porozumění autismu jako problematice. Budeme svítit modře. A proč modrou barvou? Proto, že je to barva porozumění, což je vlastně jedna ze sfér, ve kterých mají lidé s autismem největší potíže," řekla Linda Skarlandtová, koordinátorka kampaně.

Není to poprvé, co se památky v Praze zbarvily do modra.

"Porozumět autismu je kampaň, která už běží několikátým rokem. My jsme 2 roky předtím, 2. dubna, rozsvítili Strahovský klášter. A letošní kampaň Porozumět autismu 2019 získala záštitu primátora hl. m. Prahy, takže se nám podařilo domluvit i rozsvícení těch opravdu velkých pražských dominant," řekla Linda Skarlandtová.

"Petřínská rozhledna od roku 2015 disponuje moderní světelnou technikou na bázi RGBV, která je vybavena 40 barevnými led svítidly, které umožňují změnu barevnosti Petřínské rozhledny a využití různých světelných efektů," řekl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva Technologie hl. m. Prahy.

Poruchy autistického spektra postihují podle nejnovějších epidemiologických průzkumů až 2,5% populace. Praha chce podporou kampaně dát najevo, že chce být blízko ke všem a nikoho nevylučovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu