• Načítám...
>

Praha 11 změnila způsob prodeje pozemků

Takzvaná cenová mapa byla obvykle klíčem při určování ceny pozemku, který městská část v minulosti prodávala. Nové vedení, ale tento způsob prodeje nepovažuje za správný. Myslí si, že tato forma cenu pozemků podhodnocuje, a a tak přichází s novou cestou.

Reklama

Minulé vedení prodávalo pozemky podle takzvané cenové mapy. Podle současné radnice to ale nebyl šťastný tah. Cenová mapa je prý vhodná jen v případě výběru daní. Proto se způsob prodeje mění. “Je třeba postupovat podle zákona o hlavním městě Praze, který nám ukládá prodávat za cenu v místě a čase obvyklou a k tomu je nejlepší odhad tržní ceny,” vysvětluje radní MČ Praha 11 Petr Lukeš.

A z toho vyplývá jednoduchý závěr. “Cena podle odhadu tržní ceny bude podstatně vyšší než cena, která je uvedena v cenové mapě,” říká radní Lukeš. Nová pravidla jsou nastavena, ale s prodejem pozemků radnice do budoucna moc nepočítá. Možná s nějakými drobnostmi. “V případě, že si požádají o odkup souvisejících pozemků obyvatelé nějakých panelových domů, odkup předzahrádek, lze předpokládat, že proti takovému prodeji by nebyl odpor,” říká radní.

A ještě je tady jedna forma prodeje. Elektronická aukce. “To je vhodný nástroj, který chceme použít při prodeji souboru bytů, které jsou uvolněné, takže to chceme vyzkoušet. Může se tím samozřejmě dosáhnout vypovídající ceny,” věří Lukeš. Vedení Prahy 11 změnilo způsob prodeje pozemků a to by jí mělo zaručit vyšší výnosy. Pravda je ale taková, že o prodeji v nejbližší budoucnosti neuvažuje, protože jí prakticky žádné pozemky k prodeji nezbyly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu