• Načítám...
>

Na Novoměstské radnici probíhají řemeslné trhy

Přehlídka řemesel, která se dnes už nevidí, probíhá na Novoměstské radnici. Kováři, zlatníci, tkalci a řada dalších řemeslníků předvádí svoji dovednost. Jde přitom drtivou většinou o studenty středních škol a odborných učilišť.

Reklama

Řemeslné trhy probíhají na Novoměstské radnici už podruhé a jsou vlastně jakýmsi návratem ke kořenům. “Tady na tomto místě, kde v minulosti byl Dobytčí trh řemeslo žilo, byla tady celá řada řemeslníků a patří to k té tradici Nového Města pražského i Novoměstské radnice,” vysvětluje starostka Prahy 2 Jana Černochová. Na Novoměstské radnici se sice trhy konají podruhé, ale jinak mají bohatší tradici. “V minulosti se tato akce konala přímo na Karlově náměstí, ale bohužel to bylo vždycky poplatné tomu, jaké počasí bude,” říká starostka.

Na řemeslných trzích v Novoměstské radnici jsou k vidění především tradiční řemesla. “Jsou to kováři, jsou to štukatéři, Jsou to sedláři, pracující s kůží, ale jsou to například i květináři nebo vlásenkáři. Snažíme se do tohoto prostoru dostat řemesla, která nějakým způsobem tomu prostoru odpovídají,” uvádí příklady ředitel galerie Novoměstská radnice Albert Kubišta. Zároveň dodává, že tyto trhy nejsou v galerii nic výjimečného. “Novoměstská radnice nejsou jen výstavní prostory, ale pravdou je, že snažíme o nějaký cyklus trhů v Novoměstské radnici. Jsou to například adventní trhy před vánoci, ty mají velký ohlas, dále tyto trhy, stejně tak jsou tady výstavy nožů,” vyjmenovává ředitel Kubišta. Na řemeslných trzích vystavuje na dvě desítky řemeslníků, většina z nich z jsou žáci středních škol a odborných učilišť.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu