• Načítám...
>

V Plynárenském muzeu jsou unikátní exponáty

V Plynárenském muzeu se návštěvníci dozví vše o historii užití plynu, prohlédnou si dobové plynové spotřebiče nebo modely starých výrobních zařízení. K zajímavostem muzea beze sporu patří plynová automatická pračka nebo plynový motor z 19. století. Nově je k vidění také výstava historických žehliček.

Reklama

Plynárenské muzeum se nachází v areálu pražské plynárenské a.s.. Návštěvníky seznamuje s historií a vývojem světového a českého plynárenství. “ Plynárenské muzeum je jediné muzeum v plynárenském oboru v České republice. Založeno bylo v roce 1999,” řekl vedoucí Plynárenského muzea Jan Žákovec.

Rozděleno je na dvě části. První část je národní, která popisuje vývoj českého plynárenství a druhá část je technická. Zde jsou jednotlivé podobory jako například výroba plynu, měření plynu a tak dále. Muzeum také disponuje spoustou zajímavostí a rarit. “Máme například plynovod z Karlova mostu, který je přibližně z roku 1870. Další zajímavostí je plynová promítačka filmů nebo plynový motor z 60. let 20. století,” uvedl jan Žákovec.

Unikátní je také mincový plynoměr. Zákazník si tak musel předplatit plyn vhozením mince. “Máme tady řadu krásným secesních plynových lustrů nebo například automatickou plynovou pračku z 60. let 20. století,” řekl vedoucí Plynárenského muzea.

Nově je k vidění také unikátní výstava historických žehliček. Tu mohu návštěvníci shlédnout do konce roku 2015,” Tuto výstavu jsme uspořádali k 165. výročí Pražského plynárenství. Dříve byly žehličky na petrolej, benzín a také plynové,” objasnil Jan Žákovec.

Dalo by se říci, že se jedná o světově ojedinělou výstavu. “Obsahuje 65 historických plynových žehliček od těch nejmenší po ty největší. Ta nejtěžší žehlička váží zhruba 10 kg,” dodal Jan Žákovec.

Muzeum je otevřeno od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Před návštěvou je zapotřebí se objednat a prohlídka je možná jak v českém tak anglickém jazyce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu