• Načítám...
>

Osvětimské album je k vidění v Domě fotografie

Výstava s názvem Osvětimské album popisuje systematickou likvidaci evropských Židů. Jedná se o jedinečný dokument, který zachycuje koncentrační tábor Osvětim-Birkenau na jaře 1944. Na skoro 200 fotografiích jsou zachyceny příjezdy tzv. maďarských transportů.

Reklama

Galerie hlavního města Prahy otevřela ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze výstavu s názvem Osvětimské album. “Osvětimské album je specifický dokument z doby holokaustu,” řekla ředitelka Galerie hl. m. Prahy Magdaléna Juříková.

Výstava představuje necelých 190 fotografií, na kterých se objevují převážně občané předválečného Československa z Podkarpatské Rusi. “Dokumentuje celý proces, kterým si všichni po příjezdu museli projít. Jedná se o selekci na rampě, rozdělení na práce neschopné a schopné,” uvedl kurátor výstavy Martin Jelínek.

“Jsou zde rozhovory s lidmi, kteří přežili a pak tam jsou autentické výpovědi svědků,” objasnila Magdaléna Juříková.

Výstava zároveň objasňuje vznik alba a jeho nalezení osvětimskou vězeňkyní Lili Jakob. “V roce 1947 chtěla emigrovat do Ameriky a před tím se dostala do Prahy do Židovského muzea. Zde nechala album ofotografovat,” uvedl Martin Jelínek.

Osvětimské album bylo vystaveno právě k 70. výročí od konce druhé světové války. “Toto je dokument nesmírné síly. Věřím, že právě tento dokument, který nepotřebuje žádný další komentář, bude dostatečným svědectvím o době, která má velkou tendenci k zapomnění,” dodal ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Výstava je v Domě fotografie ke shlédnutí do 20. září 2015.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu