• Načítám...
>

V Novoměstské radnici je k vidění keramika

Retrospektivní výstava Můj život s keramikou Jindřišky Radové je v současné době k vidění v Galerii Novoměstské radnice. K vidění jsou ukázky z její více než padesátileté tvorby, které zahrnují porcelán, venkovní plastiky a v posledních letech především keramické reliéfy. Výstava se koná u příležitosti autorčiných 90. narozenin.

Reklama

V Galerii Novoměstská radnice začala výstava Jindřišky Radové Můj život s keramikou. “Já jsem si oblíbila hlavně porcelán, protože je jemný, tvárný a povrchově se dá vyjádřit, co by člověk chtěl ukázat,” prozrazuje autorka výstavy Jindřiška Radová. Autorka se narodila na venkově a to ovlivnilo její tvorbu na celý život. “Motivy mých děl jsou většinou z přírody, buď jsou to stromy, rostliny nebo krajinky,” prozrazuje Radová.

Výstava Jindřišky Radové přesně zapadá do konceptu Galerie Novoměstské radnice. “Snažíme se, aby se tato galerie stala v jistém spojení s Novoměstskou radnicí cílem lidí, kteří se přijdou podívat na moderní malbu, popřípadě keramiku a další věci, které nějakým způsobem trochu kontrastují s historickou starobylostí Novoměstské radnice,” vysvětluje ředitel galerie Novoměstské radnice Albert Kubišta.

Výstava ukazuje všechny etapy vývoje Jindřišky Radové od počátků do současnosti. “Paní Jindřiška začala tvořit v 50. letech z keramiky, to je v prvním sále. V dalším sále jsou ukázky designu a porcelánu, na druhé straně v těch vitrínách jsou ukázky volné keramické plastiky, to je takové postmoderní, hravé a ukázky volné venkovní keramické plastiky. Většina diváků uvidí především reliéfy, protože to je její tvorba z posledních dvaceti let,” popisuje výstavu kurátorka Dita Hálová. Výstava Jindřiška Radová Můj život s keramikou potrvá v Galerii Novoměstské radnice do 14. června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu