• Načítám...
>

Speciální policejní tým nacvičoval zásah u neštěstí

Speciální policejní jednotka nazývaná DVI tým, která zasahuje u hromadných neštěstí, předváděla v Praze cvičný zásah. Tým, ve kterém jsou specialisté na daktyloskopii, soudní lékařství, antropologii a řadu dalších oborů, prověřoval svoji sehranost. Každý člen musí být odborník na slovo vzatý, ale také psychicky velmi odolný.

Reklama

Na Strahově předváděl cvičný zásah český DVI tým. Jde o jednotku, která zasahuje u hromadných neštěstí s větším počtem zemřelých. “Co nejdřívě zadokumentovat oběti nehody na místě, popřípadě části jejich tkání, části jejich těl a po základních dokumentačních a identifikačních postupech je převézt a uložit do chladicích zařízení a následně potom pitvat,” popisuje práci týmu primář Vojenského ústavu soudního lékařství Miloš Sokol. Pro svoji práci je jednotka vybavena, aby mohla fungovat za všech pomínek. “Náš DVI tým je vybaven přístřešky, stany s technikou, výpočetní technikou, generátorem,”říká vybavení Sokol.

DVI tým sestává z odborníků důležitých pro identifikaci obětí neštěstí. “Daktyloskopie, genetika, dokumentace, antropologie, soudní lékařství a další obory, máme tady i psychologa,” vyjmenovává složení týmu plukovník Petr Bendl.

Členové DVI týmu musí být zejména psychicky odolní. “To se nedá naučit. To v sobě buď máte nebo nemáte. Buď to vydržíte nebo to nevydržíte,” říká Bendl. “Cvičíme a rovněž si obnovujeme ty návyky při práci na pitevně,” dodává primář. V současné době má DVI tým Policie ČR asi čtyřicet členů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu