• Načítám...
>

V Národní galerii byl k vidění Kaplického blob

Jedinečný obří model Národní knihy podle návrhu Jana Kaplického byl k vidění v Národní galerii. Je postavený z kostiček stavebnice Lego a autor jich při stavbě spotřeboval na dvě stě tisíc. Knihovna teď poputuje na Lipno, kde se stane součástí interaktivní výstavy obřích modelů postavených právě z kostiček Lega.

Reklama

Model Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického je postavený z asi dvou set tisíc kostiček Lega a má úctyhodné parametry. “Váží dvě stě čtyřicet kilogramů, rozměry jsou 2,4 x 2 m. Ale není celá, chybí zadní část kvůli pohledu do interiéru,” popisuje svoje dílo stavitel Eduard Hybler.

Celý model je postaven v měřítku 1:40, takže velikostí jeden panáček Lego odpovídá velikosti dospělého člověka. “Od paní Kaplicky jsem získal elektronicky nákresy originálu knihovny, podle nich jsem nakreslil vrstevnice, které odpovídajkí tomuto modelu,” vysvětluje postup autor modelu. “Je nádherný. Já jsem strašně ráda, že se ukázalo pravidlo, že ta knihovna nemá hranu, že je krásného organického tvaru a že se to povedlo z těch Lego kostiček, které v sobě naopak nic organického nemají,” komentuje model manželka autora návrhu Národní knihovny Jana Kaplického. Z Prahy se model Národní knihovny přesune na Lipno, kde až do 7. září bude součástí největší interaktivní výstavy modelů z Lego kostek.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu