• Načítám...
>

Dům U Kamenného zvonu je plný symbolismu

Belgický malíř Jean Delville, který byl výrazným představitelem symbolismu, má v současnosti výstavu v Domě U Kamenného zvonu. Zahájení se zúčastnila i malířova vnučka. Jde o teprve druhou ucelenou výstavu děl Jeana Delvilla a první mimo jeho rodnou Belgii.

Reklama

V Galerii hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu probíhá výstava Jean Delville 1867 - 1953. “Máme tady vystaveno zhruba sedmdesát prací Jeana Delvilla a doplnili jsme výstavu také českými umělci, kteří jsou formálně i duchovně s Delvillovou tvorbou spřízněni, abychom jeho dílo uvedli do českého kontextu,” říká o výstavě její kurátorka Hana Larvová. Výstava má svoje logické členění. “Začínáme od realismu, od takové sociální tematiky a dostáváme se přes krajiny světla přes monumentální velkoformátové cykly až potom dojdeme k tomu ezoterickému symbolismu v pravém slova smyslu,” popisuje výstavu Larvová.

Galerie hlavního města Prahy se dlouhodobě věnuje symbolismu, takže výstava Jeana Delvilla je logickým krokem. V rámci výstavy jsou reprezentativní díla, ale některá přeci jen díky uspořádání Domu U Kamenného zvonu chybí. “Tady v tomto případě byl problém, že některá velkoformátová plátna jsme nemohli zapůjčit nebo nakonec ani nehodlali, protože by to byl technický problém je dostat do patra,” vysvětluje ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková. Dalším problémem při organizování výstavy byl fakt, že většina děl Jeana Delvilla je v soukromých rukách. “Přesvědčit ty sběratele, že poslat Delvilla do Prahy je správné, chvilku trvalo,” usmívá se dnes už ředitelka.

Zahájení výstavy se zúčastnila i vnučka Jeana Delvilla, paní Miriam Delville, které se výstava líbila. “Autor si dal neuvěřitelnou práci a strávil na tom určitě spoustu času. A ten prostor je opravdu nádherný,” rozplývá se vnučka Jeana Delville Miriam.

Výstava Jean Delville 1867 - 1953 potrvá v Galerii hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu až do 30. srpna 2015.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu