• Načítám...
>

Sedmnáctý ročník festivalu Khamoro skončil

V Praze skončil sedmnáctý ročník festivalu Khamoro, největšího profesionálního romského festivalu na světě. Jeho základním pilířem je romská hudba, ale kromě toho festival nabídl i výstavy, filmové projekce nebo taneční workshopy. Khamoro navštěvuje každý rok zhruba osm a půl tisíce lidí.

Reklama

V Praze proběhl sedmnáctý ročník festivalu romské kultury Khamoro a řada akcí se konala i na území Prahy 5. “Tady na Praze 5 nám zasvítilo několikrát, v jazzovém klubu u Vltavy, před kostelem a přímo před radnicí se konal vzpomínkový den, kdy romští pamětníci vyprávěli své příběhy a porovnávali, jak se společnost proměnila oproti minulosti i v chování vůči Romům,” říká o festivalu radní Prahy 5 Petr Hnyk. Na festival přijelo zhruba 300 umělců z celého světa. “Největší zájem je o koncerty tradiční romské hudby, kde se každoročně představuje sedm až deset kapel z celého světa,” říká tisková mluvčí festivalu Khamoro Soňa Kalejová.

Praha 5 ale převzala záštitu nad jinou akcí. “Proběhl Dětský den, Khamororo,který se konal v parku Portheimka a měl být propojením té většinové populace s tou menšinovou, což se myslím velice dobře podařilo,” je přesvědčený radní Hnyk. “Určitě. Myslím, že my, mladší kapely jsme důkazem, že tak může být, protože máme i neromské fanoušky a myslím, že tímto je oslovujeme, a potom se můžeme můžeme sejít na tomto romském festivalu,” potvrzuje Marek Jano ze skupiny UGC. “Myslím si, že je to pro každou kulturu z našeho světa, tak proč ne,” dodává Štefan Kurej, člen taneční skupiny Čave Devle Star. O tom, že myšlenka propojení romské a neromské populace prostřednictvím festivalu funguje, jsou přesvědčeni i organizátoři. “Na naše akce chodí lidé různého věku, vyznání, národností a rasy,” dokazuje mluvčí Kalejová.

Návštěvníci si pulsující atmosféru festivalu užívali.

Anketa: návštěvnící festivalu

Pozadu nezůstávali ani účinkující.

“Atmosféra je výborná, všechno jak má být. Mně se tady líbí,” říká Štěfan Kurej z taneční skupiny Čave Devle Star. “Je to super, je tady hodně lidí a atmosféra je úplně skvělá. Myslím si, že to je povedený,” směje se David Šamko ze skupiny UGC. Podpora festivalu ze strany Prahy 5 je součástí dlouhodobé podpory menšin. Naposledy radnice převzala na jaře záštitu nad Mezinárodním dnem Romů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu